Ferske tall fra Tryg Forsikring viser at mange nordmenn har opplevd å få bilen sin robbet i Gøteborg i sommer.

– Dette gjentar seg dessverre årlig, og vi ser samme tendens for juni og juli i år igjen. Hundrevis av nordmenn har funnet bilen tømt for verdisaker, etter at de har parkert i Gøteborg.

– De fleste bilinnbruddene skjer i området rundt Nordens største fornøyelsespark, Liseberg. Mange nordmenn blir rett og slett robbet mens de har det moro i fornøyelsesparken, sier Roy Vetaas, skadekonsulent og reiseekspert i Tryg Forsikring.

Utenlandske biler er utsatte

Gøteborg har i årevis toppet statistikken over byer i Skandinavia med flest bilinnbrudd. Sommeren er desidert verst, i fjor var det 13 bilinnbrudd daglig i juli viser tall fra svensk politi. Liseberg har over tre millioner besøkende fra mai til oktober. En stor andel er bilturister som stopper på vei til eller fra andre feriereisemål.

– Tyvene går trolig mest etter utenlandske biler, deriblant norske. De vet at bilturister gjerne kan ha lett omsettelige verdisaker liggende i bilen, som dyre nettbrett, laptoper og merkeklær.

– En fullastet utenlandskregistrert bil på en parkeringsplass er å be om trøbbel, men uansett hvor tom bilen fremstår, stopper ikke det de kriminelle. De knuser bilvinduet og gjennomsøker bilen likevel. Vårt beste råd er derfor å tømme bilen helt før du forlater den, sier han.

Tapte ferieminner

I fjor var det totalt nesten 3.000 bilinnbrudd i Gøteborg, til tross for at det har vært en nedgang i antall slike tyverier i Sveriges nest største by de siste årene. De fleste bilinnbruddene finner sted på utendørs parkeringsplasser, men også i parkeringshus som er videoovervåket.

– Det er selvsagt tragisk for de det gjelder. Noen har fått ferien delvis spolert av bilinnbrudd, verre er det med de som har fått ferien havarert på en parkeringsplass i Gøteborg før den så og si har startet. Reiseforsikringen kan i noen tilfeller dekke erstatning for deler av reisegodset, forutsatt at verdigjenstandene ikke lå synlig fremme i bilen. Men ikke alt lar seg erstatte, sier han.

Online back-up

– Mange av de som kontakter oss er fortvilet over feriebilder som er tapt da kamera eller minnebrikker lå i bilen. Andre er engstelig for at ID-en deres skal misbrukes, men dette kan du forsikre deg mot hos en del forsikringsselskaper.

Mitt enkle råd er å ha en online back-up i skyen, så går ihvertfall kke alle feriebildene tapt hvis tyvene velger din bil, sier Vetaas.

Reiseeksperten har følgende råd til de som er på eller skal på bilferie:

  • Tøm bilen for alle fristelser når du parkerer. Ta all bagasjen med inn der du overnatter.

  • La uansett ikke verdisaker ligge synlige i bilen. Bruk lukkede bagasjerom hvis mulig.

  • Velg døgnbemannede parkeringshus med videoovervåking der du kan.

  • Prøv å gjøre din bil mindre attraktiv å bryte seg inn i enn andre biler i nærheten. Tyver er gjerne spontane og velger biler med størst potensiale.