En ruspolicy er noen felles kjøreregler når det kommer til forventninger av deltakernes rusbruk.

– Vårt mål er å gi nye, så vel som etablerte studenter, en semesterstart med fokus på samhold og et trygt miljø. Mange forbinder fadderukene med mye alkohol og fest – og ja vi skal ha det gøy, men vi ønsker å fremheve at fadderukene først og fremst er en god mulighet til å bli kjent med studiestedet og medstudentene, sier Victoria Lie, medlem av Oppstyret (fadderstyret ved UiT i Harstad.

Null drikkepress

– Derfor er en felles ruspolicy noe vi ønsket å få fram, fordi det synliggjør hva vi står for. Vi tenker at ruspolicyen kan bidra til at flere ønsker å delta på arrangementene under fadderukene, fordi det nettopp fremheves at ikke alt handler om alkohol og å bli mest mulig full, forteller hun.

I ruspolicyen står det tydelig at det er en nulltoleranse for drikkepress og ulovlige substanser.

– Ingen skal trenge å forklare hvorfor man velger å ikke innta alkohol.

Ønsker å inkludere alle

Fadderukene har ofte blitt fremstilt som en ny russetid og en fyllefest som varer i to uker. I pressemeldinga står det at det ikke er målet for fadderukene, og over tid har det blitt jobbet mye for å skifte fokus over på å gi nye studenter en god velkomst og mulighet for nye venner.

– Det er ekstra viktig at alle føler seg inkludert, og veldig synd om noen lar være å delta fordi de tror at fadderuka ikke passer for dem, sier Ingrid Rabbe Larsen, prosjektleder i AnsvarsFull (rusforebyggende prosjekt for studentene ved UiT).

Forebyggende tiltak

Undersøkelsen om fadderukene i fjor viste at 48 prosent av studentene godt kan tenke seg flere alkoholfokusfrie arrangement i fadderuka.

I pressemeldinga står det forklart at en ruspolicy er derfor også et forebyggende tiltak for å tydelig vise hvilken type oppførsel og hvilke forventninger en har. Dette gjelder spesielt til fadderne, men også fadderbarna.

De fleste studentene ønsker å delta i fadderuka for å få seg nye venner, noen å studere sammen med og informasjon om studiet.

– Derfor jobber Oppstarten med god opplæring og forventningsavklaring til fadderne, heter det i pressemeldinga.

Tilpasser arrangementer

I programmet har fadderordningen mange alkoholfokusfrie aktiviteter som for eksempel SpeedFriending og fjellturer.

– Vi har i år forsøkt å tilpasse alle arrangementer og aktiviteter slik at alle kan være med, uten at det skal bli ubehagelig for noen.

– Vi jobber blant annet med å utvikle alkoholfrie alternativer, såkalte mocktails, som skal selges på vår lokale studentbar Ludo under arrangementer hvor det også selges alkoholholdige drikker. Disse mocktailsene vil vi gjøre attraktive, både i utseende og pris, slik at de ikke skiller seg unødvendig ut i mengden, står det i pressemeldinga.

AKTIVITETER: Fadderordningen i Harstad byr på mange aktiviteter under fadderuka, som for eksempel fjellturer. Her er noen studenter på Keipen på Aunfjellet.