De fleste alarmer er heldigvis ikke så veldig alvorlig. Mange av dem er unødvendige. I de tilfellene man snakker om røyk og varmeutvikling er det som oftest snakk om tørrkoking av kjeler på komfyr, og lignende.

– Boliger der det bor eldre mennesker, eller folk med utfordringer knyttet til rus eller psykiatri er overrepresentert i statistikkene.

– I brannvesenet fokuserer vi sjelden på personene i slike tilfeller. Vi forsøker heller å snakke med eiere av boliger eller institusjoner der slike alarmer ofte forekommer, sier brannsjef Ove Frantzen i Harstad.

– Hvem står på «verstinglista» i Harstad?

– Det ønsker jeg ikke å kommentere. Det er så mange årsaker til at alarmen går. Alt fra feil på varslingsanleggene, til røyk fra en ovn der folk steker en pizza.

– For mannskapene våre er rutinen den samme. Vi behandler absolutt alle alarmer som reelle, inntil vi får oversikten over hva det dreier seg om, sier Frantzen.

I sjeldne tilfeller må enheten rykke ut gang på gang til samme sted. Der automatiske alarmer kimer i vei, uten at det er noe alvorlig branntilløp.

– Vi har hatt tilfeller hvor vi har truet huseierne med å sende regning for utrykningen. Noe vi har full anledning til. Men vi har ikke nå ikke brukt det sanksjonsmidlet ennå, påpeker han.

Brannsjefen sier antall uttrykninger i Harstad ligger godt innenfor normalen i Norge.