Tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) viser at brannvesenet i Harstad kommune hadde totalt 515 utrykninger i løpet av fjoråret. Dette gjelder da alle former for utrykninger, også falske alarmer, og om nabokommuner har bedt om en hjelpende hånd eller slange.

Bygningsbranner i Harstad

I hele Norge var de i fjor 86.253 utrykninger fra brannstasjoner. For å sette dette i perspektiv, så kan vi nevne at dette da blir ti utrykninger hver eneste time, døgnet rundt.

– På en gjennomsnittsdag hadde brannvesenet 236 utrykninger i Norge, men mange av disse var grunnet falske og unødige alarmer, informerer SSB i en artikkel knyttet til temaet.

I Harstad kommune ble det i fjor registrert 18 bygningsbranner. Totalt i hele kongeriket ble det notert 3.079 bygningsbranner i fjor, og 1.831 av disse var boligbranner.

I hele Troms ble det registrert 125 bygningsbranner i 2017 – av disse 43 i Tromsø.

Antall per tusen

– En brann blir definert ut fra hvor den startet opp. Det betyr at selv om det er flere bygg og boliger innenfor et område som blir rammet, blir brannen bare talt en gang dersom arnested er den samme, opplyser SSB.

Det betyr at en brann som starter for eksempel i en bil, og som sprer seg til en bygning, ikke vil regnes som bygningsbrann i statistikken her.

Brannvesenet i Harstad har relativt flere utrykninger enn det som er vanlig. Her kommer man nemlig til 20,7 alarmer per tusen innbyggere. Landsgjennomsnittet ligger på 16,3 per tusen innbygger.

Utrykningstoppen

Dermed er det lett å rydde plass til «utrykningstoppen» i Norge. For helst på toppen finner vi Kvalsund i Finnmark, der det var hele 85 utrykninger per tusen innbyggere. Bykle i Vest-Agder er nummer to med 42 utrykninger per tusen.

Harstad kommune er nummer 65 på «Utrykningstoppen» i Norge, der man må slå fast at det er best å være lengst mulig nede på listen med de 426 kommunene.

Fylkets største «alarmkommune» er Bardu, der det var 139 utrykninger eller 35 per tusen innbyggere.

Minst hadde Salangen kommune, med bare 2,7 utrykninger for hver tusen fastboende.

Regningen

Det fremkommer i SSB-oversikten at Harstad kommune hadde netto driftsutgifter pålydende 25,5 millioner kroner i løpet av fjoråret.

Dette gjelder da både forebygging og beredskap. I hele Norge ble det brukt nesten fem milliarder kroner til forebygging og beredskap i 2017.