– Dette er en veldig spesiell sak. Selv om legesenteret ser ut til å ha iverksatt en rekke tiltak, så tror vi ikke at dette er nok. Det sier Anne-Kari Isaksen, regionsekretær i Norges Astma- og Allerigiforbund (NAAF) Region Nord.

Dyrehår sitter i klærne

Lørdag fortalte Harstad Tidende historien om irsksetteren Tico som er fast ansatt på Sjøkanten legesenter sammen med fastlege Thomas Backer-Grøndahl.

Etter en skriftlig klage fra NAAF har legesenteret iverksatt omfattende tiltak for å gi alle pasienter et godt helsetilbud i tråd med kravet om universell utforming av lokalene. Blant annet har fastlegen tilgang på to likeverdige kontorer, ett hvor Tico aldri er til stede. Hunden er i tillegg allergitestet, og funnet allergivennlig.

– Når legen har med hunden på kontoret setter dyrehårsallergener seg i klær og sko, og tas med til det dyrefrie legekontoret og fellesarealene. Derfor at det er stor sannsynlighet for at det er dyrehårsallergener på legesenteret. At pasienter som ikke tåler hund, må be om konsultasjon på eget kontor, er i strid mot prinsippet med universell utforming. Offentlige og private virksomheter rettet mot allmennheten har plikt til universell utforming av virksomhetens alminnelige funksjoner. Når det er hundeallergener i fellesarealene brytes lov om universell utforming, sier Isaksen.

Reell helserisiko

Hun viser til at pelsdyr utgjør en reell helserisiko for mange personer med pelsdyrallergi.

– De reduserer tilgjengeligheten, gir forverret helse og livskvalitet for denne gruppen. For mange er det ørsmå mengder av allergener fra dyr som utløser reaksjoner. Dyreallergener spres lett og er klebrige. De fester seg til alle overflater, særlig tekstiler, og er vanskelig å fjerne ved rengjøring.

– Både hårene i pelsen, så vel som proteiner i dyrenes talg‐ og spyttkjertler og urin, kan være allergiutløsende. Allergenene er små luftbårne partikler som blander seg med annet støv i luften. Når dette pustes inn, kan det gi en allergisk reaksjon. Eneste tilgjengelige behandling er symptomreduserende medisiner. Pelsdyrallergikere må derfor unngå eksponering av allergener for å holde seg friske.

Ingen er allergivennlige

Det finnes ingen allergivennlige pelsdyr, selv om noen pelsdyr, for eksempel ulike hunderaser, avgir mindre allergener enn andre, sier hun.

Som interesseorganisasjon mener NAAF at personer med pelsdyrallergi må ha lik tilgang til alle vesentlige områder i det offentlige rom. NAAF mener at pelsdyr ikke skal tas med på sykehus, legekontor og helsestasjoner.

– Vi minner om lov om likestilling og forbud mot diskriminering, sier Anne-Kari Isaksen.

Fylkesmannen i Troms har behandlet klagen, og mener den må avgjøres lokalt. NAAF Region Nord vil nå diskutere om de skal gå videre med saken.