– Folk kommer kjørende fra både Silsand, Finnsnes og Sortland og står i kø for å få tak i bæra. Det er ganske artig! Jeg holder av til de som kommer langveisfra, så de får, sier Karl-Johan (Kalle) Mathisen på Grytøy.

Der startet de jordbærplukkinga på mandag for to uker siden, og de plukka cirka 700 kilo forrige uke. Han selger bær både fra gården og fra Kanebogen senter, noe som har vært raske turer.

Folk i kø

– Jeg har hatt med 15–20 kasser hver gang, og da har folk stått i kø når jeg kommer. Alt har vært borte på under 10 minutter. De siste dagene har jeg hatt med noen flere kasser, og da har det gått bortimot en time, sier han.

Lørdag formiddag kom Harstad Tidende etter to timer salg. Da forsvant akkurat siste kasse jordbær, og bare noen kasser med bær av andresortering igjen. Det er bær som er mindre i størrelse, og som kanskje har noen små skader.

– Det er ingenting galt med smaken på disse, sier Per Sørensen, som tilfeldigvis kom forbi utsalget til kompisen lørdag og fikk sikra seg noen bær.

Supervarme ikke bare bra

Mathisen sier at jordbærsesongen har starta ei uke seinere i år i forhold til i fjor, og at det blir seinere og seinere for hvert år. Godværsperioden som var i forrige uke gjorde at modninga eksploderte i jordbærlandene.

– Vi kunne nærmest stå og se på at bæra ble moden, så raskt gikk det. Da måtte plukkerne virkelig stå på for å berge bæra fra å bli ødelagt, sier han. Det samme sier Marianne Vik, jordbærbonde i Vik i Kvæfjord.

– Bæra holder seg ikke så lenge i sterk varme. Men vi har fortsatt veldig mye kart nå, så det ser bra ut. Hvis vi får rundt 15–20 grader og opphold framover, og ikke så kalde netter, så er det perfekt for modninga.

Legger grunnlaget på høsten

Selv om starten på sommeren var kjølig, gjorde ikke det mye for resultatet verken på Grytøy eller i Vik.

– Grunnlaget for årets produksjon legges på høsten, og med en fin høst i fjor ble det et godt utgangspunkt. Da gjorde barfrosten vi fikk i vinter mye mer skade. Det ser ut til å gå tålig bra med jordbæra, men vi forventer at det vises mer på bringebæra, sier Vik. Den sesongen overlapper jordbærsesongen mot slutten av august.

Vik selger alt av bær direkte fra gården, og har lange ventelister hvert år.

– Vi er heldige som har en stor, fast kundekrets som kommer tilbake år etter år. Det er et privilegium at så mange setter pris på produktet vi har. Folk er også forståelsesfulle hvis noe går galt, og forstår at vi ikke kan rå så mye med været. Vi må ta det vi får, sier hun.

Må vente på bæra

På Borkenes har Bjørnar Evenseth måttet vanne litt ekstra etter den tørre forrige uka.

– Avlinga i år ser brukbar ut etter forholdene, og jeg håper det skal bli ei bra avslutning på sesongen, sier han. Han selger jordbær i kasser og tilbyr selvplukk, og som i Vik har han lange ventelister.

– Når jeg annonserer ringer massevis av folk og tror at de skal få jordbæra med en gang, men sånn virker det ikke. Vi må vente på jordbæra, til den er klar. Været bestemmer alt, sier bonden, som nå vurderer å gi seg med jordbær (se egen sak).

SJEKKER YR: – Værmeldinga er det vi sjekker oftest nå for tida, sier Marianne Vik. Arkivfoto
NYDELIG: – Jeg pleide å handle hos faren hans, og det er den beste bæra jeg har smakt, sier Erna Karlsen. – Kortreist, nydelig søt, og så er det viktig å støtte de lokale, sier datter Lisbeth Karlsen. Foto: Line V. Roksøy
Foto: Line V. Roksøy
Foto: Line V. Roksøy