Matfar, bestekompis og fastlege Thomas Backer-Grøndahl (33) på Sjøkanten legesenter i Harstad har et inderlig godt forhold til hunden sin. Han jobbet på kirurgisk avdeling på sykehuset i Harstad, men sluttet for ett år siden: En viktig årsak: Han ville ha en jobb der han kunne være sammen med Tico.

Ansatt sammen

Han fikk tilbud om jobb ved Sjøkanten legesenter: «Vi har gleden av å tilby deg og Tico fast jobb på Sjøkanten», sto det i jobbtilbudet. Dermed takket Backer-Grøndahl ja.

Siden har Tico fulgt matfar på jobb, og har fast plass under pulten til far. Og den rolige, godslige irsksetteren er ren terapi for store og små pasienter.

– Jeg får gjort en mye bedre undersøkelse når barna kommer løpende inn for å hilse på Tico. Jeg tror det er sunt å kose med dyr. Og Tico kommer kun fram når jeg gir beskjed om det. Noen pasienter har forresten alltid med mat til Tico, og de blir glade når de klapper han.

God medisin

Hunden betyr svært mye for 33-åringen. Backer-Grøndahl overtok den etter et dødsfall i familien for fire år siden.

– Tico har vært viktig i bearbeidelsen av sorgen, sier han.

Fastlegen er ikke i tvil om at det er mye god medisin i å være i kontakt med hund.

– Det får ned blodtrykket, drar folk opp av godstolen og ut på tur, noe som er godt for hele kroppen. På flere universiteter i Norge bruker de hund for å roe ned eksamensnervene til studentene. Hundeterapi er også brukt av tannleger for å roe ned folk som har tannlegeskrekk. Hund er også brukt som hjelpemiddel for barn som har lesevansker. De leser for hunden, og får bare gode tilbakemeldinger.

– For meg betyr Tico glede hele tiden når vi er sammen. Jeg blir rett og slett glad når jeg ser han. Tico er veloppdragen og utrolig snill. Han har aldri vist noen form for aggressivitet. Det er derfor han kan være her sammen med meg.

Glad for klage

En dag mottok Backer-Grøndahl en klage fra Norges Astma- og Allergiforbund, som reagerte på at hunden var på legekontoret. Klagen gikk også til Fylkesmannen i Troms.

– Jeg setter stor pris på innspillet, og har iverksatt en rekke tiltak slik at alle mine pasienter får et likeverdig tilbud uavhengig av eventuelle astma og allergiplager. Det er forståelig at interesseorganisasjonen vil redusere alle allergener og astmaforverrede faktorer i samfunnet. Dette på lik linje med interesseorganisasjoner som arbeider for helsefremmende tiltak ved hjelp av dyr i det offentlige rom.

For å unngå at pasienter skal få plager, har Sjøkanten legesenter satt i verk omfattende regler for hund på legekontoret. Backer-Grøndahl har alltid to legekontorer tilgjengelig, ett hvor Tico aldri er til stede. Tico er heller aldri til stede i fellesrom. Han har en egen inngang på baksiden – hundeveien som den også kalles – til og fra jobb.

Pasientene informert

– Jeg har også sendt ut informasjonsbrev til alle mine 1000 pasienter om at hund på legetimen er et ekstra tilbud for dem som ønsker det. Jeg spør alle mine pasienter om de har allergi tidlig i konsultasjonen. Jeg har også allergitestet Tico hos den svenske allergiprofessoren Hans Grönlund, og fått tilbakemelding om at han er en allergivennlig hund.

Så langt er det bare to av 1000 pasienter som har sagt nei takk til legetime med hund.

– Den ene var blitt angrepet i utlandet av seks ville hunder, den andre skulle testes mot hundeallergi, forteller han. Sistnevnte måtte likevel inn å kose på Tico etter å ha sett han i døråpningen.

Nå har Backer-Grøndahl fått svar fra Fylkesmannen om at klagen fra Norges Astma og Allergiforbund må løses lokalt.

– Jeg mener at alle tiltakene vi har iverksatt gjør at legesenteret skal være tilgjengelig for alle. Men jeg tar fortsatt imot gode innspill fra Astma- og allergiforbundet, sier fastlege Thomas Backer-Grøndahl.

Fuglehund: På døra til legekontoret blir også pasientene gjort oppmerksomme på at ved legetimer hos Thomas er «det mulighet for å ha med den rolige og snille fuglehunden Tico». Foto: Frank Roger Roksøy Foto: FRANK R ROKSOY