Også fra juni til juli måned økte gjennomsnittsprisen for Harstad-markedet med hele 2,8 prosent, sammenlignet med samme periode i fjor.

Daglig leder og eiendomsmegler Odd Sverre Holte hos DnB Eiendom sier salget av eneboliger og tomannsboliger, eller part av tomannsboliger, står for veksten.

Kun en rekkehusleilighet solgt

– Selv om det ble solgt to færre eiendommer i juli i år, 27 totalt, har gjennomsnittlig kvadratmeterpris økt kraftig.

– Årsakene til denne økningen er nok sammensatte. En grunn kan være flere solgte eneboliger og tomannsboliger, eller part av tomannsboliger, en annen kan være at det i juli måned bare ble solgt en rekkehusbolig.

– Dette kan ha bidratt til at gjennomsnittlig kvadratmeterpris har økt i juli, forklarer Holte.

Anbefaler rentebinding

Per fredag ettermiddag viste boligstatistikken for Harstad på Finn.no at det var 168 eiendommer til salgs i Harstad.

Omsetningshastigheten på boliger for juli måned viser at en bolig i snitt lå 52 dager ute før den ble solgt, mot 32 dager i juli i fjor.

Holte tror årsaken til denne økningen kan skyldes minst to ting.

– En av årsakene til dette kan ligge i at unge kjøpere i dag ikke har nødvendig egenkapital for å realisere kjøp av egen bolig. Dette er førstegangskjøperens største utfordring.

– Førstegangskjøpere vil jeg anbefale å vurdere boliglånssparing (BSU) samt å binde renten ved huskjøp for de neste tre til fem årene.

– En renteøkning må forventes de neste årene, så for å sikre en forutsigbarhet i lånekostnadene, kan en rentebinding være lurt, mener han.

Mangel på nyere boliger

– Jeg hadde også gjerne sett langt flere nye eneboliger på denne listen.

–Hele 52 av disse eiendommen er brukte eneboliger, i alt 105 leiligheter i ulke kategorier tilbys for salg.

– Det er utvilsomt stor mangel i markedet på nyere eneboliger. Eldre boliger blir ofte liggende usolgt i lengre perioder, da dette er objekter som gjerne må utføres ulike påkostninger på etter kjøp

rentebinding: Odd Sverre Holte anbefaler førstegangskjøpere å binde renten de første årene etter boligkjøp. Foto: Andreas Isachsen