Fra flere bydeler i Harstad har det de siste dagene kommet inn klager på motorstøy kveld- og nattetid. Det klages på råkjøring og høy lyd som i hovedsak tilskrives mopeder og motorsykler, og basert på uttalelser fra politiet er det all grunn til å to at flere av disse er såkalt trimmet. Samtalen rundt middagsbordet bør derfor i all vesentlighet kretse rundt to temaer:

Nattero og ulovligheter

- For det første er det ulovlig å trimme mopeden slik at den kan oppnå hastigheter over 50 km/t. - For det andre er nattlig virksomhet som dette å anse som ordensforstyrrelse, og dermed også i strid med politivedtektene som sier at enhver som ferdes på eller i umiddelbar nærhet av offentlig sted plikter å overholde nattero etter kl. 23:00.

Det er nærliggende å rope på politiet, men vel så opplagt er det å adressere problemstillingen til foreldre. Som nevnt bør det tilligge foreldreansvaret å påse at 16-åringens motoriserte kjøretøy er på den rette siden av lovverk og forskrifter. For mange er dette en selvfølgelighet, mens andre ser mellom fingrene på at tohjulingen får trimsett, effektanlegg og hva det nå måtte være.

Oppfordrer til ulovligheter

Spesielt urolig er det grunn til å bli når man hører foreldre som oppfordrer til trimming av mopeder, slik at kjøretøyet kan holde flyten i trafikken. Hvis dette er et vesentlig poeng, kan man saktens undre seg over hvorfor den håpefulle da ikke kjørte opp til lett motorsykkel, slik at tohjulingen kan holde følge med resten av trafikken på lovlig vis.

Med alle klagene på støy og grisekjøring som formelig har strømmet inn de siste dagene, er det også all grunn til å oppfordre politiet til å ta mer tak. De beskrevne tilstander må vi få bukt med, og da er sviende bøter, avskilting og utsettelse av førerrett for bil effektive virkemidler. Og dersom det skjer, har ungdommen og deres foresatte bare seg selv å skylde på.