Harstad-artisten Magnus Wærness får den 28. juni et plutselig og alvorlig epileptisk anfall mens han lager mat til seg selv og samboeren i Oslo. Han pådrar seg kraftig 2. grads forbrenning, knekker en finger og slår seg både i hodet og munnen.

Anfallet viser seg å skyldes en stor, ondartet kreftsvulst på venstre side av hjernen, og han blir operert raskt etterpå. Da visste han ikke hvor lang tid det kunne gå før han kom til å kunne spille eller synge igjen, eller om det i det hele tatt ble mulig.

– Må lytte til kroppen

– Nå går det greit! Og i disse dager betyr det mye. Jeg har hatt stor framgang på foten, som har vært vanskelig. Hånda begynner også å komme seg.

Jeg har bra gripekraft, men fortsatt nedsatt funksjon. Finmotorikken begynner å komme tilbake, men det er fortsatt noen uker, kanskje måneder, før jeg er helt tilbake, forteller han.

På dag 14 etter operasjonen la han ut en versjon av «Fields of gold» på Facebook, med gitarspilling.

– Fingeren var jo fortsatt knekt, så jeg måtte lære meg noen andre teknikker og bruke andre fingre enn jeg vanligvis ville gjort.

Det samme gjelder for synginga. Jeg har funnet ut av hvordan jeg kan synge uten å få vondt i hodet. Men hvis jeg lytter til kroppen, blir jeg fort vant til hva jeg kan og ikke kan gjøre.

– Fokuserer på det positive

Wærness ler og prater lett og enkelt om hendelsene, som for mange kan virke både overveldende og skumle.

– Hvor henter du all positiviteten fra?

– Jeg visste faktisk ikke at jeg hadde det i meg før dette skjedde, men det kommer nok fra å ha vært i et yrke som konstant er avvisende og med beskjeder om at du ikke er god nok. Jeg har lært meg å fokusere på det positive, for man kan som regel ikke gjøre så mye med det negative.

Jeg kunne jo fortsatt ligget i sykesenga eller sittet i rullestol. Men jeg gror fint, har ikke fått noen infeksjoner eller bieffekter av medisinene jeg får.

Noen ting jeg har tatt for gitt sitter ikke helt som før. Men jeg har bestemt meg for å fokusere på det jeg får til. Hver gang jeg plages med noe, slutter jeg med en gang, tar en pause og gjør noe annet på en annen måte. Da får jeg en rekke positive opplevelser i stedet for negative!

Snart til Harstad

Magnus forteller om et ras av støtteerklæringer fra folk etter at han har fortalt om hendelsen. Over tusen har det blitt når han regner sammen kommentarer på Facebook, meldinger, eposter og telefoner.

– Det er helt ekstremt, men på en positiv måte. Folk sier at de har likt positiviteten i det jeg forteller. Jeg har også hatt fine samtaler med andre som skal gjennom den samme operasjonen, som har vært usikre og har hatt mange spørsmål. De har satt pris på åpenheten og ærligheten jeg har bestemt meg for å vise.

Wærness avlyste flere opptredener i juli og august, men ikke videre utover høsten. 17. august åpner han fadderuka ved UiT campus Harstad på Ludo for sjette gang

– Det meg veldig til. Da skal jeg få med meg litt av Bakgården også.

Se hans siste video her:

NYOPERERT: Bildet er tatt av samboeren, Misty Austfjord
KJENT POSITUR: Han var spent på om han kunne spille eller synge igjen. 17. august opptrer Wærness i Harstad. (Arkivfoto) Foto: Inga Helene Juul