Biltogene kommer seg ikke gjennom flammehavet som for tiden herjer i nabolandet.

Hos Sulland Harstad er allerede 12 nye biler ikke kommet som forventet, og dette tallet øker stadig, sier daglig leder Bård Sørensen.

– Det er spesielt firmabilene vi har slitt med å få nordover. Men også privatkunder må regne med lengre leveringstid, sier han.

11 biltog sto i Oslo

Ingen kan i dag si noe om hvor store forsinkelsene blir.

– De store biltogene står og venter på bedre vær på Alnabru, sier han.

Torsdag fikk de epost fra transportfirmaet om at 11 fulle biltog til Narvik sto fast i Oslo.

– Det er en fortvilt situasjon som vi ikke er herre over. Heldigvis har kundene til nå hatt forståelse for dette, men når man har kjøpt ny bil, vil man ha den så raskt som mulig, sier Sørensen.

Dette passer veldig dårlig for de lokale bilforhandlerne som hittil i år har en nedgang på nybilsalget på 7,1 prosent, mens nedgangen over hele landet er på minus 3,8 prosent.

– Mange vil ha el-bil, og det er det leveringstid på, noe som merkes på nybilstatistikken.

Logistikk av en annen verden

Hos Biltrend Harstad har det i flere måneder vært svært hektisk aktivitet. Daglig leder Jim Madsen sier leveringsproblemene startet allerede i vinter da flere hundre bil frøs fast i Drammen.

– Så får vi skogbrannene i Sverige på toppen av dette. Det er helt forferdelig. Vi har hatt opptil halvannen måneds leveringstid. Det har aldri skjedd før. Men vi har klart å levere biler gjennom å omprioritere med en logistikk av en annen verden, sier han.

Madsen står på toppen av dette ansvarlig for å levere 140 nye Hyundai til Arctic Race of Norway. Han lover at alle bilene skal være på plass i Kirkenes når rytterne starter.

– Vi begynte allerede i mai å sende biler til Finnmark. På grunn av skogbrannene kjøres nå bilene på bil fra Drammen til Kirkenes. Dette har doblet fraktkostnadene. Det er Hyundai Motor Norge som tar de ekstra kostnadene, sier han.

I Narvik sitter Kristel Øien hos SB Transport og venter på nye tog.

– Vi venter på mellom 90 og 100 biler som skal til hele Nord-Norge. Ingen kan si når disse kommer, sier hun.

Det er Øien som sørger for at bilene kommer helt fram til de mange lokale forhandlerne.

– I forrige uke manglet vi sju tog, mens hittil i denne uken er det fem vi venter på. Noen tog kommer gjennom, men det er de færreste, sier hun.

Hektisk: Jim Madsen hos Biltrend Harstad sier de gjennom kreative løsninger har klart å få levert nye biler til kundene. Arkivfoto Foto: Odd Leif Andreassen Harstad Tidende