– Full stilling og levelige vaktordninger i helse- og omsorgssektoren er vår tids kvinnekamp. Den kampen må vi alle som jobber i sektoren ta nå, sier Stoltz.

Hun er selv sykepleier og jobber i Sykepleietjenesten Kvæfjord. Der går hun vakt hver tredje helg, i tillegg til senvakter.

Medaljens bakside

Heltidskultur er blitt det nye begrepet i helse- og omsorgssektoren. Både i Harstad og i nabokommunene jobbes det bevisst for at stadig flere skal jobbe i større stillinger. Det kan igjen føre til at noen pleiere får hyppigere helgevakter.

– Hvis dette blir medaljens bakside, er jeg svært betenkt. Jeg synes faktisk det skulle være en selvfølge i 2018 at også pleiere som ønsker det, får tilbud om 100 prosent stillinger, sier hun.

Stoltz har med interesse fulgt opprøret i kjølvannet av at to nattevakter i Harstad kommune må jobbe hver lørdag og annenhver søndag, og i tillegg måtte ta vakter der de korteste bare var på inntil 44 minutter. Kortvaktene har kommunen nå fjernet.

Har de glemt?

De to sykepleierne på Stangnes hadde sagt nei til å jobbe helg annenhver uke, og ble dermed satt på det som blir omtalt som «katastrofeturnus». Det satte sykepleiersinnene i kok i hele landet.,

– Heldigvis har mitt forbund, Norsk Sykepleierforbund, sagt nei til turnus annenhver helg. Andre forbund har godtatt en slik ordning. Er det blitt slik at våre tillitsvalgte sier ja fordi de selv har vært ute av yrket i mange år og har glemt hvor tøft det er å stå i jobben? Har de mistet bakkekontakten med oss som jobber på golvet? Skal vi pleiere klare å holde ut i jobben, må vi ha en vaktordning som gir oss pusterom og tid med familien. Også vi vil ha et normalt liv ved siden av jobben, sier hun.

Sosialt liv

Hun viser til at sykepleierne har en arbeidstid som strekker seg over hele døgnet. Pasienter trenger behandling og omsorg både på dag, aften, natt, helg og i høytider.

– Sykepleierne er innstilt på at vi må jobbe både helg og høytid. I tråd med Arbeidsmiljøloven må ubekvem arbeidstid begrenses mest mulig for å kunne ivareta arbeidstakernes behov for blant annet et sosialt liv, sier hun-

På tide å si fra

Hun mener det er på høy tid at sykepleiere tar til motmæle.

– Vi er en yrkesgruppe der majoriteten er kvinner. Vi kvinner er så forsiktige. Vi sitter passive og ser på hva som skjer, og det skremmer meg, sier Stoltz.

Hun er rimelig sikker på at om menn hadde bekledd flere sykepleierstillinger, ville situasjonen vært en annen.

Stoltz påpeker at det allerede i dag er stor mangel på sykepleiere i landet, og behovet for pleiere vil bare øke i tiden fremover.

– Andre sektorer lokker med høyere lønn for å rekruttere fagfolk til yrket, men jeg ser ikke at dette virkemiddelet brukes for å få flere sykepleiere i arbeid. God lønn og gode arbeidsvilkår er viktig for å beholde sykepleierne i arbeid, mener Stoltz.

– Støtt kampen

Selv har hun vært heldig. Sykepleieren har hatt full stilling i alle årene hun har jobbet.

– Jeg har imidlertid kolleger som ikke får innfridd sine ønsker om høyere stilling. Og slik er det mange steder i Kommune-Norge, sier Kari Stoltz.

Hun oppfordrer flere tillitsvalgte og sykepleiere til å gå ut og støtte kampen for mer heltid og vakter som er til å leve med.