Hun poengterer at det var tross alt ikke der vikinghøvdingen bodde på Bjarkøy. Hun roser initiativet, men mener arbeidet bør koordineres i sammenheng med nasjonaljubileet for å etablere noe større på sagaøya.

Penger

Troms fylkeskommune har som kjent vedtatt å støtte arbeidet med Tore Hunds Rike med 425.000 kroner. Dermed er Harstad et skritt nærmere å bli sentral i starten på nasjonaljubileet, allerede i 2020. Prosjektet med å samle regionens historie startet allerede i 2012. Byggingen av Tore Hunds vikingskiphus Gullbringa på Bjarkøy har vært en sentral del av prosjektet.

Men prosjektet har tidligere fått avslag på støtte til dette. Det eneste synlige beviset etter Tore Hund er i dag kun et skilt på nausttomta i Nergårdsvika, på Bjarkøy.

Kraftsamling

Et spydmonument fra eller til, att på til plassert på feil sted, vil ikke gjøre store forskjellen. Her må man tenke mye større, mener Berg. Hun forstår at noen blir utålmodige og ønsker å se noe skje. Men hastverk kan bli lastverk.

– Bjarkøysamfunnet har mistet en rekke arbeidsplasser de senere år. Nå har vi en flott mulighet til å markere vår fantastiske vikinghistorie. Samtidig som vi kan få etablert et utrolig trekkplaster for besøkende og turister. Noe som kan være en bidragsyter til å skape nye arbeidsplasser, sier hun.

Bjarkøy kan forvente seg mer trøkk og aktivitet når vei-investeringene står ferdig. Spesielt om det blir en fast og pålitelig fergeforbindelse videre mot Senja.

– Da er det essensielt at vi drar i lag. Tenker helhet. Skyver i flokk. At vi ikke sprer oss over enkeltprosjekter når det gjelder historiemarkeringen. Dette har jeg også kommunisert krystallklart til ildsjelene bak spyd-prosjektet. Det blir bedre om vi jobber i lag, sier Berg.

Mulig relansering

I 2030 er det tusen år siden slaget på Stiklestad. Men markeringen er så viktig for Norges historie, at det er bestemt at man skal starte allerede i 2020.

Målet med 10-års jubileumsmarkering er å belyse, utdype og fortelle vår historie. Tiden fram til 2030 skal på en måte bli like viktig som selve jubileumsåret. Videre ønsker man å koble sammen historien fra viktige deler av Norge. Vise at vår lokale og andre regioners historie henger sammen med den store fortellingen.

– Allerede nå i høst skal prosjektgruppa sette seg ned og legge en strategi for å få Gullbringa vurdert på nytt. I det arbeidet blir våre lokalpolitikere svært viktige.

– Jeg tror hovedårsaken til at bygget ikke fikk nok støtte i første omgang, hang sammen med Harstad kommunens trange økonomi på det tidspunktet.

– Vi har heller ingen plan b eller c foreløpig. Skal vi gjøre noe, bør det være noe ordentlig. Derfor bør vi fortsette å jobbe med Gullbringa.

– Jeg understreker at alt jeg sier i dette intervjuet er mine høyst personlige meninger.

– Alt skal selvfølgelig behørig behandles i de oppnevnte organer, slutter Berg.

ALTERNATIV: Visualisering av «Selshemnaren», utført av Alvin Jensvold. Dette ble vist fram på et folkemøte på Bjarkøy for et par år siden. Kunstverket ligger i prosjektgruppas idébank.