Familien Mathisen har gjennom en årrekke solgt jordbær i Harstad. Fjoråret var dårlig for Skjelstad gård. Sommeren regnet bort og det var sykdom. Det var nesten kroken på døra for den etterspurte Grytøybæra.

– Hvis vi ikke overtok gården, ville det kun vært jordbær i Kvæfjord. Og det ville ikke vært nok til å dekke etterspørselen av bæra, sier Kalle Mathisen på Skjelstad gård.

12 mål med jordbær

I 2017 utvidet Mathisen jordbruksarealet med en åker. «Julie-åkeren», som er oppkalt etter samboeren hans, er seks mål og består av elleve duker som er i underkant av 100 meter lang og fire meter bred. Åkeren har 7.000 toårsplanter som ble plantet i vår.

– Jordbærnæringen er en risikosport. Blir det som fjoråret, er det fryktelig lite penger å hente. Så langt ser det bra ut i år, med mye blomster og kart, til tross for at det har vært mye regn. Vi satser å få finne ro og leve her, men det blir ikke et luksusliv.

– Vi regner med de første jordbærene er klare i månedsskiftet og salgsstart etter første uke i august, sier Mathisen.

Totalt har Skjelstad gård på Grytøy tolv mål med jordbær fordelt på tre åkere.

Stor arbeidskraft

– I fjor ble det høstet fram to tonn jordbær. I år håper vi på fire-fem. Vi blir ikke rik av det, men det gir inntekt. Da leier vi inn tre-fire faste polakker og hjelper til selv, sier Mathisen.

I fremtiden forteller han at selvplukk kan bli aktuelt.

Gården har vært i familiens eie i 130 år. Da han fikk vite at faren Ottar Mathisen ikke ville drive videre med jordbærnæringen, flyttet han og familien til gården på Grytøy.

– I 2017 ønsket ikke pappa å ha ansvaret med gården, så da valgte vi å overta gården og flytte til øya, sier Mathisen.

Før han valgte å bli jordbærprodusent, har han drevet Kalles bilpleie i 18 år.

Bonderomantikk

Siden 2017 har familien pusset opp fjøset på gården til ei moderne leilighet.

– Vi har gått for bonderomantikken. Det ligger mye hardt arbeid i jordbærnæringen, men det er på en helt annen måte enn å stresse på en jobb i byen fra åtte om morgenen til fire på ettermiddagen, sier Mathisen.