– Den åpenbare fordelen ved å fiske fra båt er at du kommer deg til et større område, sier Morten Martiniussen, sportsfiskeinstruktør i Norges Jeger- og Fiskerforbund.

– Du kan konsentrere deg om å lete i et avgrenset område og kretse rundt i et åttetall, eller du kan kjøre lengre strekk bortover hvis du leter etter fisk som beveger seg langt, som laks og ørret.

– Dessuten liker byttet best at du er i bevegelse. Mye av nøkkelen til å få fisk er farten. 2,5-3 knop er ideelt ute på sjøen, mens man godt kan justere ned farten etter ferskvannsfisk som gjedde til 1 knop. Da har du også glede av kajakk, kano og båt uten motor.

Flere småbåter

Andelen småbåter i den norske fritidsflåten har økt kraftig på få år. 31 prosent av husholdningene disponerte eller hadde egen båt i 2018, de fleste av dem (79 %) en liten båt uten overnattingsmulighet. Blant disse igjen er det hele tre av fire som bruker den til fiske. Tallene er fra Båtlivsundersøkelsen, gjennomført av Kongelig Norsk båtforbund (KNBF).

Man tar hva man har – også kajakk og padlebrett. Morten Martiniussen er opptatt av at det ikke skal være dyrt.

– En egen fiskebåt til mange hundre tusen er ikke nødvendig, men man kan godt ha en båt nummer to. Da behøver man ikke streve med å finne kompromisser i en familiebåt som skal brukes til flere formål. Den andre båten kan være pent brukt og behøver bare å koste noen få tusenlapper, sier Martiniussen som har rigget om mange enkle båter til å bli mer fiskevennlige.

Fjerner man en tofte midt i båten og får montert noen stangfester, er det kanskje alt som skal til. Båten kan stå på henger og bli med på tur når det er aktuelt, og den kan gjerne brukes av flere. Ifølge Morten Martiniussen kommer man langt med en båt på 11–13 fot.

Kano og kajakk

Kano og kajakk gir fine muligheter til å nærme seg fisken. Biter den ikke, kan naturopplevelsen i det minste være god, kanskje med bever i vannet eller rådyr ved bredden mens du selv glir stille av gårde på en elv, innsjø eller langs kysten. Ulempen er at du ikke kommer over like store områder som med motorbåt.

– Kajakk er kjempefint å fiske fra, sier Morten Martiniussen.

– Unngår man en smal racer og velger en bred og stødig kajakk, kan man røre ganske mye på seg i båten uten å være redd for å velte. Stang og åre kan festes i strikker foran eller i en bøyle beregnet for formålet. En ulempe er at man er ganske fastlåst der nede, og at plassen til fangst er litt begrenset. Man kan heller ikke ha mer enn et par stenger, mens man på kano og større båter kan ha flere, sier Martiniussen.

Kanoen har bedre plass og er som regel stødigere, og du kan fint montere et par-tre stangfester hvis du vil. For både kano og kajakk gjelder det å passe på åren, så man ikke mister den under fisking.

Padlebrett

Padlebrett – eller «stand up paddle» (SUP) – er på god vei inn blant fiskerne og kan ha mange fordeler for dem som ikke skal bevege seg langt. Men rekkevidden begrenses fort av vind og bølger.

– Det er ganske mange som kommer og skal ha et brett kun for å fiske, forteller Felix Usterud hos sup.no som har spesialisert seg på salg og kursing i padlebrett.

– Fisking fra brett er ikke så komplisert, man bare setter seg godt ned på brettet med beina på hver side og har med seg det utstyret man trenger. Men det er lurt å unngå oppblåsbare brett; krokene kan jo lage hull, sier han.

SUP-fisking regnes av flere som mer praktisk enn fiske fra kajakk. Du får godt overblikk når du står oppreist. Det flate brettet gir riktignok ikke mange muligheter for å håndtere og frakte utstyr, så det er lurt med en ryggsekk eller en belteveske med lommer og muligheter til å feste fiskestangen. Siden man sitter med føttene og beina i vannet, kan det også være lurt med støvler eller våtdrakt/tørrdrakt, i hvert fall på den nederste delen av kroppen.

Igjen: Pass på åren! Fest den gjerne til hånden/armen, så kan du også slippe den raskt når du skal håndtere fiskestang og forhåpentligvis også fangsten.

Flytebåt

Dette er enkle plattformer laget spesielt for fiske, og for at man skal sitte stille i vannet.

Flytebåter er bare akkurat så store de trenger å være for å holde deg flytende mens du flytter deg ved hjelp av svømmeføtter eller padleårer. Du sitter i vann, enten fra knærne eller fra magen og ned. Ulempen kan være at det kan bli kaldt i lengden, men fisken bryr seg i alle fall minimalt om fartøyet. Her handler det kun om fisking.

Seilbåt

Seilbåt er det minst vanlige fartøyet for fiske. Ifølge Båtlivsundersøkelsen 2018 bruker bare 22 % av folk med seilbåt tiden om bord til å fiske.

– Det var rart, sier Linda Øverli Nilsen, markedssjef i SeilNorge som arrangerer turer og kurs nord i landet.

– Kanskje tenker folk at seilene er i veien? For oss er det en veldig viktig del av opplevelsen. Vi satser dessuten på å fange mye av maten vår selv, sier Nilsen.

I skrivende stund har hun straks grillene varme og seks båter på tur ved Helgelandkysten. Målet er å legge fisk over glørne når båtene kommer i havn.

– Alt ligger til rette for å fiske fra seilbåt. Vi holder oss rolige og går opp i vinden, og det beste er å slå av motoren så vi ikke risikerer å få fiskesnørene i propellen. Hos oss bruker vi dorger som slippes rett ned i vannet når det er flere som fisker på en gang. Stengene tar jo en del plass. Folk plasserer seg helt foran eller akter i båtene.

En utfordrende side av fisking fra seilbåt er at det er vanskelig å få stanset og tatt ned seilene når du skal håndtere fangsten.

– Vanligvis er vel ikke dette noe stort problem i Norge, sier Morten Martiniussen, – men jeg har fisket fra katamaran for fulle seil i Middelhavet og fått en flere hundre kilos marlin (en makrellfisk) på kroken. Den bremset båten og lagde en del kaos, ler han.

Større motorbåter

Du kan søke etter fisk med GPS og ekkolodd, du kan montere dyprigg for å fiske lenger ned i vannet og stangparavan for å få stengene lenger ut fra båten. Kort sagt er det bare plassen og økonomien som begrenser utstyret, og du selv som avgjør hvor mye tid og tanke du skal legge bak aktiviteten.

Det er få ulemper med en godt utstyrt båt, men en stor båt kan også skremme fisken og være vanskeligere å manøvrere.

Proffe fiskere med stor båt kjøper elektrisk baugmotor med autopilot, slik at båten kan ligge helt stille eller gå stramt på en linje. Gjennomsnittsfiskeren har med termos, niste og en venn som tåler stillhet, setter ut stangen og håper på det beste.

Kilder: Norges Jeger og Fiskerforbund, Tommy Egra (tommyegra.no), sup.no, SeilNorge

SAKTE FART: Gjedda liker agn som ikke beveger seg for raskt. Denne er tatt i åpen motorbåt på Øyern på Østlandet. FOTO: Henrik Strømstad / NTB scanpix Foto: Strømstad, Henrik
FLYTERING: Knapt noen båt, men flyte gjør man – sammen med fiskene. FOTO: Lars Laursen / Biofoto Foto: Lars Laursen
PADLEFISKE: Stående får du god oversikt, sittende får du nærkontakt med vannet og fisken. FOTO: sup.no
FRED OG RO: I en bred kano er man stødig og kan samtidig liste seg ut blant fisken. FOTO: Nils-Erik Bjørholt / NTB scanpix Foto: Bjørholt, Nils-Erik