Totalt får kystkommunene i Troms og fylkeskommunen over 445 millioner kroner etter sommerens lakseauksjon.

Mer til bygd og vei

Aps gruppeleder Kari-Anne Opsal annonserte tidlig hva Harstads pott på 41,7 millioner skal brukes til:

– Jeg vil foreslå at 20 millioner kroner øremerkes prosjekter i distrikts-Harstad, sørbygda, nordbygda og øyriket. Jeg synes det er rett og rimelig at pengene går tilbake til dem som har fått oppdrettsanleggene utenfor husdørene. De resterende 20 vil Aps ordførerkandidat bruke på barn og unge og til å ruste opp veiene i kommunen.

Eiendomsskatt

Kvæfjord får 15,1 millioner fra fondet.

– Vi var forespeilet å få utbetalt 4 millioner, så dette var utrolig bra, sier ordfører Torbjørn Larsen. Han vil foreslå at noe av beløpet blir brukt til å dempe eiendomsskatten, som for enkelte innbyggere har slått urimelig ut. Ordføreren ser for seg at dette kan gjøres ved å innføre et bunnfradrag. Kvæfjord tar inn rundt 10 millioner i eiendomsskatt.

– Jeg er veldig glad for at beløpet ble så stort, og har virkelig behov for pengene. Blant annet trenger vi å bygge opp et fond, i tillegg til at vi har et stort etterslep på vedlikehold av veier og bygningsmasse, sier han.

Ibestad får mye

Også ordfører Dag Sigurd Brustind i Ibestad kan slippe jubelen løs. Hans kommune får nærmere 29,4 millioner fra havbruksfondet.

– I tillegg har Ibestad to grønne konsesjoner, som også gir penger i kommunekassa. Totalt får vi 46 millioner kroner, sier en fornøyd Brustind.

Tidligere gikk disse pengene fra oppdrettsnæringa til statskassa, men nå har regjeringen bestemt at pengene skal tilbakeføres kommunene.

Også i Ibestad kommer de ekstra millionene godt med.

– Vi investerer enormt og skal bygge både ny skole og nytt sykehjem, i tillegg til at vi bygger ut breibånd, sier ordfører Brustind.

Gratangen kommune kan fylle opp kommunekassen med 10,5 millioner «laksekroner», mens Skånland kommune får 12,5 millioner.

Regjeringen har tidligere bestemt at oppdrettsnæringen i 2018 skal få vokse inntil 6 prosent, der lakselussituasjonen er under kontroll.

FORNØYD: Kvæfjord-ordfører Torbjørn Larsen og varaordfører Karin Eriksen er fornøyd. Foto: Hans Viktor Øye
Investering: Ibestad bygger ny skole og nytt sykehjem, og ordfører Dag Sigurd Brustind sier havbrukspengene kommer godt med. Foto: Hans Viktor Øye