Erlend Welander har siden han statet i jobben i 2014 opplevd både oppturer og nedturer når det kommer til søkertall.

– Jeg har som rektor opplevd ett skoleår der vi avsluttet med 28 elever. Det var det året jeg startet opp som rektor, sier rektoren.

Det er 62 som har takket ja til skoleplass pr. i dag, men han regner med at de lander på 65–66 til skolestart siste helgen i august, sier han.

Kullet som gikk ut av skolen i mai 2018 var på 35 elever.

– Det er søkermassen, altså totalt antall søkere til skolen inkludert både ja og nei som har økt med 85 % sammenlignet med i fjor. Jeg ser riktignok at det blir samme prosent i forhold til ja-ene dersom vi når 65 elever. Det er en økning på 85 % fra 35 elever til 65 elever, forteller rektor Welander.

Tatt grep

– Vi har over flere år sett at vi har måtte ta grep for å få opp antallet søkere til vår skole. Vi er mange folkehøgskoler i landet som kjemper om søkere til våre linjer, sier Welander, som i lang tid har sett at han måtte gjøre noen grep for å vinne kampen om elevene.

– Vi byttet navn fra Trondarnes Frilynte Folkehøgskole til Harstad Folkehøgskole. Vi gikk i gang med å endre på vår linjestruktur. Derfor har vi i år syv forskjellige linjer ved skolen, sier Welander.

– Vi hentet i fjor inn Tommy Simonsen fra Folkehøgskolen Nord-Norge for å starte opp en friluftslinje hos oss. Han har bred erfaring innen reise og foto. Han har også tatt grep for å forbedre hjemmesiden med mange flotte presentasjoner av skolen, forteller Welander.

Starter opp

Festival Event Management er linja med actionfylte dager både til hverdags og til fest. På denne linja avsluttes ikke skoleåret før elevene har opplevd Festspillene i Nord-Norge i juni 2019.

– Linja starter opp for elevene med Bakgården-festivalen i august. Elevene som har søkt på denne linja starter først i august, før de avslutter sist med deltakelse under Festspillene i Nord-Norge i slutten av juni, sier Welander.

– Det er en linje som avspeiler de to viktigste festivalene for Harstad i løpet av året akkurat nå. Derfor er det viktig at våre elever får være med på å følge pulsen på festivalen på nært hold, sier Welander, om linja som Hege Fjeld holder styr på. Også Maria Nygård er engasjert som en av medarbeiderne på denne linjen.

– Dette er en uvanlig linje som er unik for Harstad Folkehøgskole.

Flere linjer

Harald Markussen styrer Music Live Studio og musikklinja. Han går løs på sitt 11 år som lærer ved skolen. Her blir det internasjonalt i år, blant annet med søkere fra Brasil. Hege Fjeld har ansvaret for linja teater og film. Monicha Jakobsen er faglærer på Barne- og ungdomsarbeid-linja.

Linja har også et tett samarbeid med UiT – Norges arktiske universitet, hvor en får delta på relevante og interessante forelesninger. På linja vil elevene få mulighet til å være tilhørere under en rettssak, dra på besøk til sykehjem, barnehage, dagsenter for utviklingshemmede og Ungdommens Hus i Harstad, står det i beskrivelsen for linja Barne- og ungdomsarbeid.

Yrkesvalg- og selvutvikling og stipendiat, er også to av linjene ved skolen i 2018/19.

START: – De som tar linjevalget Festival Event Management får føle pulsen av festivalene i Harstad, sier Welander. Foto: Picasa