Den såkalte katastrofeturnusen ved Stangnes sykehjem har satt sykepleiersinnene i kok over hele landet. Turnusen omfatter to av tre sykepleiere som jobber natt. De to har fått en turnus hvor de må på jobb hver lørdag og annenhver søndag. Den tredje har godtatt å gå på vakt annenhver helg.

De to som ikke godtok den nye turnusen, måtte i tillegg stille jobb for å ta vakter der de korteste bare var på 44 minutter.

Norsk Sykepleierforbund i Troms nekter å godkjenne turnusen, og fylkesleder Hanne Marit Bergland hadde nylig et møte med kommunalsjef Rita Johnsen i Harstad kommune. De kom ikke til enighet, men de korteste vaktene på 44 minutter ble fjernet.

Flyttet fra vaktene

Spesialsykepleier Margrethe Andersen flyttet fra Harstad for åtte år siden som følge av helgebelastningen.

– Jeg jobbet åtte år som sykepleier ved Sama sykehjem. Men da ledelsen besluttet at vi måtte jobbe to av fem helger, flyttet jeg til Lofoten. Nå jobber jeg på Sunnaas, og har vakt hver tredje helg, sier Andersen.

Vaktbelastningen den gangen førte til at kommunen mistet fire innbyggere og to skattebetalere.

Har de ikke lært?

– Jeg begriper ikke at Harstad kommune bare kjører på. Har de ikke lært noe? Sykepleiermangelen er stor i hele landet. Hver eneste dag mangler vi 6000 sykepleiere. Da er det viktig å legge forholdene til rette for at sykepleiere som står i jobben får levelige vilkår. Jeg blir oppgitt når jeg ser hva som skjer i Harstad, sier Andersen.

Hun viser til at turnusbelastningen er den viktigste grunnen til at sykepleiere slutter i jobben.

– Vi jobber julaften, nyttårsaften, 17. mai og pinse og ellers på alle andre røde dager når de fleste andre har fri. Det fremstår for meg som «helt holl i hauet» at kommunen trumfer gjennom en turnus som forverrer arbeidsbelastningen for sykepleierne, sier Margrethe Andersen. Nå oppfordrer hun sine kolleger i Harstad til å slutte i kommunen og søke stillinger på sykehuset eller i nabokommuner. Hun skrev et innlegg på Sykepleien.no, og det ble ett av de mest likte og delte sakene.

Politikerne må på banen

Fylkesleder Hanne Marit Bergland i Norsk Sykepleierforbund mener politikerne må på banen for å løse konflikten.

– Katastrofeturnusen i Harstad er blitt en nasjonal sak. Dette gjør noe med omdømmet til kommunen, sier hun. Bergland hadde et møte med ordfører Marianne Bremnes for å informere om saken, før hun gikk ut i avisen.

– Jeg har ikke hørt noe fra henne etter møtet, sier hun.

Bergland er skuffet etter møtet hun hadde med kommunalsjef Rita Johnsen i forrige uke.

– Kommunen står fast ved at sykepleierne må jobbe hver lørdag og annenhver søndag. Sykepleierne har i flere år hatt en turnus med vakt hver tredje helg over en periode på 12 uker. Det var de godt fornøyd med. Så bestemte ledelsen at også disse sykepleierne skulle gå annenhver helg, slik øvrige tilsatte på Stangnes hadde gjort i årevis.

Sykepleierforbundet har kjempet flere kamper mot andre kommuner som har lagt fram det Bergland kaller for kreative turnuser.

Lokkemiddel

– I de fleste tilfeller har arbeidsgiver vært nødt til å reversere. På ett tidspunkt må også Harstad kommune gå tilbake og gi sykepleierne en turnus med vakt hver tredje helg. Kommunen kan ikke holde denne krigen i gang. Det er bare trasig, sier Bergland.

Hun nekter å tro at kommunen kan rekruttere sykepleiere ved å lokke med helgevakt hver lørdag og annenhver søndag.

– Ikke planlagt

Kommunalsjef Rita Johnsen åpner for å se på vaktturnusen til sykepleierne på Stangnes sykehjem på nytt.

Hun bekrefter at to sykepleiere på Stangnes har en vaktplan som innebærer at de må jobbe hver lørdag og annenhver søndag.

– Det var ikke dette som var planlagt. Arbeidsgiver hadde satt opp en ordinær turnus der alle ansatte skulle jobbe annenhver helg. Alle fagforbundene, bortsett fra Norsk Sykepleierforbund (NSF), godtok det, sier Johnsen.

Fordi NSF sa nei, ble det laget en arbeidsplan for de to sykepleierne parallelt med den ordinære turnusen.

– Sykepleierne som går i denne planen, skal jobbe 35,5 timer i uka, i henhold til Arbeidsmiljøloven. En ordinær turnus for nattevakt kan variere fra 40 timer eller mer noen uker og mindre enn 35,5 timer andre uker. Nå må vi må forholde oss til 35,5 timer for de aktuelle sykepleierne ettersom NSF ikke har godkjent turnusen. Dermed opplevde vi å få korte vakter på 44 minutter, men disse har vi nå gått bort fra, sier Johnsen.

Hun er lei seg for at flere har fremstilt det som om kommunen har innført straffevakter for sykepleierne som nektet å gå annenhver helg.

– Dette er ikke riktig. Vi tilpasser turnusene til de ulike institusjonene og pasientenes behov. I tillegg jobber vi for å oppfylle kommunestyrets målsetting om å øke stillingene innenfor helse og omsorg. I noen tilfeller betyr det at noen sykepleiere og andre pleiere vil få flere helgevakter, sier Johnsen.

Åpner for nye møter

Kommunalsjef Rita Johnsen sier kommunen gjerne rykker tilbake til start, inngår nye forhandlinger med tillitsvalgte for å se om det finnes andre løsninger for sykepleierne.

Kommunen har særlig det siste året hatt utfordringer med å rekruttere både leger og sykepleiere, og er i ferd med å utarbeide en plan om hva som må gjøres.

– Jeg frykter at denne saken vil skade omdømmet til kommunen, og gjøre det vanskelig å rekruttere sykepleiere i fremtiden. Jeg håper og tror at både sykepleiere og folk flest ser det store bildet som også handler om å gi pasienter og brukere det tilbudet de har behov for hele uken gjennom, sier Johnsen.

Hanne Marit Bergland oppfordrer kommunen til å reversere, og gi sykepleierne vakt hver tredje uke. Foto: Privat