Det er alltid smart å bruke betalingskort på reise. Først og fremst fordi det er et tryggere betalingsmiddel – om man på et eller annet vis skulle bli lurt og kjøpe katta i sekken, bli trukket for mye eller rett og slett miste lommeboken. Og man slipper å gå rundt med masse kontanter.

Men mange av oss har gjerne både tre og fire ulike betalingskort liggende i skuffer og lommebøker, og tar med oss et par av dem på reise. Uten å sjekke hvilke fordeler og ulemper de har. Det kan fort føre til utgifter som heller kunne vært brukt på hyggeligere ting i ferien.

Enkle hjemmelekser

Det koster mer å bruke kort i utlandet enn i Norge. Spørsmålet er hvor mye mer. Rentenivå, gebyr for å bruke kortet og valutapåslag – altså hvor mye kortutstederen tar seg betalt for å gjøre vekslejobben for deg – spiller inn på hvor stor ferieregningen blir til slutt. Valutapåslaget har gjerne ligget på 1,75 prosent av beløpet hos de fleste bankene, men nå er det flere som har økt til 2 prosent. For den som reiser mye, blir det derfor kroner av dette også.

Men du slipper å lete etter det som står med liten skrift på gamle papirer for å finne ut av dette.

– For å få en enkel og kjapp oversikt over de ulike kortene kan man gå på finansportalen.no, råder fagdirektør for finans i Forbrukerrådet, Jorge B. Jensen.

Her får vi opp en liste på hele 285 ulike kredittkort, og ved å klikke på «detaljer» på det kortet vi lurer på, får vi se alle kortets egenskaper. Alt fra gjeldende valutapåslag til informasjon om kortet inkluderer reiseforsikring eller ikke.

– Ingen er best på alt

Også redaktør i Smarte penger, Rune Pedersen, tipser om at det er lurt å gjøre noen enkle hjemmelekser før man reiser.

– Ett kort er aldri best på alt. Hvis kortutstederen gir deg masse bonuspoeng, for eksempel, gir de deg neppe den laveste renten, sier Pedersen.

Har du et kredittkort med lave gebyr, kan det derfor være kjekt å ta en ekstra kikk på rentenivået. Har du kontroll over feriebudsjettet, og vet at hele kredittkortregningen kan betales ved første forfall, spiller ikke rentene så stor rolle. Planlegger du derimot å betale årets feriemoro litt etter litt, bør du kanskje gå for et kredittkort med lavest mulig rente – selv om det skulle koste litt mer å bruke kortet.

Riktig kort til riktig tid

Når du har bestemt deg for hvilke kort du tar med på reisen, helst både et kreditt- og et debetkort (vanlig betalingskort der beløpet trekkes umiddelbart), bør du være oppmerksom på å bruke riktig kort til riktig tid.

– Ved kjøp i butikker bør man bruke kredittkort så langt det lar seg gjøre, sier Jensen.

Fordelen med kredittkort er at du får ekstra beskyttelse hvis du skulle bli forsøkt lurt på noe vis. Vel hjemme sjekker du at beløpet som står på kredittkortregningen er i tråd med det som står på kvitteringen for kjøpet (for den tar du selvfølgelig vare på!), og at du faktisk har fått det du trodde du betalte for.

– Hvis du kjøper et kamera på Gran Canaria og kommer hjem og oppdager at det er piratvare, kan du reklamere gjennom kortselskapet ditt, sier Jensen.

Betal alltid i lokal valuta

Når du står i butikken, klar med kortet, får du gjerne spørsmål fra enten selgeren eller i displayet på betalingsterminalen: Vil du betale i norske kroner eller i lokal valuta. Her gjelder én ting for alle, alltid: Betal i lokal valuta.

– Gjør du ikke det, får du en dårligere vekslingskurs, forklarer Pedersen.

For da er det butikken selv som bestemmer hvor mye de skal ta for vekslejobben, og det er sannsynligvis mer enn de 1,75 til 2 prosentene som de norske utstederne tar.

Hold oversikten

– Mange banker og kredittkortselskap tilbyr nå en varslingstjeneste, slik at du får en melding med informasjon hver gang du bruker kortet i utlandet. Her er det oppgitt hva du har betalt, og hva totalbeløpet for kjøpet kommer til å bli i norske kroner, tipser Forbrukerrådets Jorge B. Jensen.

Selv om denne tjenesten kan koste litt, mener han det kan være en god hjelp for å holde oversikten og for å bli mer bevisst på hva det koster å bruke penger i utlandet.

Annerledes i minibanken

Selv om vi i dag kommer langt med kort, iallfall på de tradisjonelle feriedestinasjonene, synes mange det er praktisk med noen kontanter også.

– I minibanken vil det oftere lønne seg å bruke debetkortet, forteller Rune Pedersen, men presiserer at det vil avhenge av hvilke kort du har med deg.

– Det kan jo være at kredittkortet har lavere gebyr på denne tjenesten enn debetkortet ditt, sier redaktøren for Smarte penger.

Den enkleste måten å finne ut av det på, er altså å gjøre hjemmeleksene på forhånd.