I prosjektet «Øyriket Troms» har kommunene på Senja jobbet sammen med Harstad kommune for å utvikle reiselivet i regionen. En sentral del av videre strategi er at man ønsker å koble øyene og skjærgården tettere sammen. For å få dette til er ønsket sterkt om å få liv i ferga fra Harstad til Skrolsvik igjen. Siste sommer den gikk var i 2013, da mellom Stornes og Skrolsvik. Prosjektgruppa som har jobbet med reiselivsstrategien mener at når Bjarkøyforbindelsene åpner til høsten, så vil Bjarkøy-Skrolsvik være et bedre utgangspunkt.

Les også: Vil ha ferge Senja-Bjarkøy

Kommer med gamle kart

– Vi registrerer ukentlig forespørsler fra mellomeuropeiske turister, spesielt tyskere, som kommer hit med gamle kart der forbindelsen er tegnet inn. De blir skuffet når ferga ikke går. En slik forbindelse vil få lokalsamfunnene i skjærgården til å blomstre, sier Jan Erik Kristoffersen, daglig leder i Visit Harstad.

Vist Harstad-sjefen mener det optimale er om dette blir ei ferge som går hele året, når man ser hvilken oppblomstring vinter- og nordlysturismen har hatt i landsdelen, med Tromsø som nav.

– Helårsferge er tingen, så nå gjenstår det å finne en finansieringsmodell med myndigpå lag som minst har en fem års horisont. Det tar minimum et par år å jobbe inn nye tilbud, så når budskapet har nådd gjesten kan man ikke bare stenge, sier Kristoffersen.

Han mener dette må inn under fylkeskommunens budsjetter, hvis ikke det kan bli en del av nasjonal turistvei-prosjektet.

Samstemt fra Senja

Leder for Visit Senja, Dan Björk, er enig med Kristoffersen i at denne fergeforbindelsen vil være viktig for reiselivsnæringen.

– Jeg har bare vært ansatt her i fire måneder, men har forstått at historisk har denne vært etterspurt. Det er en veldig god idé å få denne forbindelsen opp og gå igjen, sier Björk.

Fylket har spyttet inn midler i forarbeidet som er gjort av Harstad og Senja i fellesskap. Nå gjenstår det bare å få løftet saken til politisk nivå.

Varaordfører Maria Serafia Fjellstad i Harstad, som har sittet i prosjektgruppa, sier at målet om å få fart i fergeforbindelsen igjen, nå er innarbeidet i en del næringsplaner, også i Senja.

– Vi har spilt ønsket inn til fylket i flere omganger, men det må nok gjentas. Fylkesråden er kjent med ønsket, men vi må nok i større grad bevise nødvendigheten og behovet. Det vil planlagte prosjekter i henhold til handlingsplanen kunne bidra med, sier Serafia Fjellstad.