Ifølge parkeringsleder Ronald Sareussen i Harstad kommune ble det ilagt betydelig færre parkeringsgebyrer for feilparkeringer i 2017 enn tidligere, mens antallet ileggelser på avgiftsplasser økte.

Dette kommer fram i svarene Sareussen gir til Harstad Tidende på spørsmål vi stilte knyttet til parkering i Harstad.

Har dere statistikk som viser økning, eventuelt nedgang i antall bøter de siste fem årene?

– Antall ileggelser har økt noe i de siste årene, men det er vanskelig finne noen konkret grunn for det. I 2017 ble det skrevet ut cirka 4500 ileggelser. Det ble ilagt betydelig færre parkeringsgebyr enn tidligere, altså ileggelser for feilparkeringer på plasser med forbud, mens det ble skrevet flere ileggelser på avgiftsplasser. Det kan tyde på at vi er blitt flinkere til å unngå parkeringer på fortau, gangfelt, veikryss og p-forbud, mens vi ikke alltid er like nøye med å betale for oss på avgiftsplassene.

Hvor mye kommer inn i form av bøter hvert år?

– Det har variert noe. I 2017 ble det skrevet ileggelser for 2,9 millioner, noe mer enn i et normalår. Dette skyldes i hovedsak at ileggelser på avgiftsplasser økte fra 300,- til 600,- kroner, og gebyr for parkeringer på forbud- og handikapplasser økte fra 500,- til 900,- kroner.

Hva er kommunens inntekter på parkeringsavgiften årlig?

– Vi hadde i 2017 en inntekt på 10,2 millioner i parkeringsavgift etter moms. Dette er litt lavere enn i 2016.

Hvordan skjer innkreving av bøter gitt til utenlandskregistrerte kjøretøyer?

– Vi inngår nå en avtale med Euro Parking Collection (EPC), et engelsk firma som driver inn ubetalte parkeringsileggelser på utenlandske kjøretøy. De aller fleste ileggelser gjort på utenlandske kjøretøy betales, men vi ønsker likevel å slutte oss til EPC. Denne ordningen er gratis for oss å være med på.

Finnes det regler for parkering av sykler/el-sykler på fortau?

– I politivedtektene for Harstad kommune står blant annet at det på offentlig sted er forbudt å sette noe som er til hinder eller ulempe for ferdselen. Med ferdsel gjelder også gående. Vi har ingenting om dette i det regelverket kommunen håndhever.