Torsdag fulgte Harstad Tidende trafikkbetjent Egil Jørgensen rundt i Harstad sentrum. Ja, det heter trafikkbetjent, og ikke lenger parkeringsvakt, var vår første lærdom.

Vi kan ikke synse

– Vår målsetting er ikke å skrive ut flest mulig bøter. Før et eventuelt forelegg ilegges må vi forsikre oss om at boten er berettiget. Vi kan ikke synse om det skal ilegges bot eller ikke.

– Enten er boten berettiget, eller så er den det ikke, forteller Jørgensen som grundig gjennom digitale tekniske løsninger raskt finner ut blant annet om avgift er betalt eller om parkeringstiden er utløpt.

Folk flest er flinke

På sine daglige runder i sentrum opplever Jørgensen ofte ulike brudd på parkeringsbestemmelsene, men synes harstadværinger generelt forholder seg eksemplarisk til reglene.

– Folk flest er utrolig flinke og påpasselig når de setter fra seg bilen. Selvsagt hender det at noen glemmer seg av, men i de tilfeller der bot er uunngåelig, står de fleste for inne for det og innrømmer sin brøler.

– Men ofte kommer vi til enighet med bileier før bot skrives ut dersom årsaken til forglemmelsen er troverdig, sier han.

5- minutters regelen

En misforståelse som ifølge Jørgensen oftest oppstår er at mange tror at 5- minutters-regelen før bot skrives ut gjelder før avgiften er betalt.

– Det er nok ikke slik det fungerer. Det er kun dersom avgift er betalt at man kan komme inntil fem minutter senere og enten betale for å stå lengre eller å hente kjøretøyet.

– Det er også mange som tror at man ikke trenger å betale avgift dersom man sitter i bilen og venter. Det har jeg opplevd utallige ganger, men så snart jeg gjør sjåføren oppmerksom på dette, tar de hintet og forlater parkeringsplassen.

– Men noen brudd på bestemmelsene kan vi ikke se gjennom fingrene på. Dersom noen parkerer ulovlig i busslommer, på fortau eller på handikapplasser, er vi nødt til å reagere umiddelbart. Da vanker det nok ubønnhørlig en bot på 900 kroner, sier Jørgensen.

Oftest bøter i Hvedings gate

Noen steder skrives det ut flere bøter enn andre steder. Hvedings gate er ifølge Jørgensen en gate der det ofte ilegges forelegg.

– Årsaken kan nok være at det er fullt på 10- minutters-parkeringen utenfor Bertheussenteret. Mange faller derfor kanskje for fristelsen å parkere i Hvedings gate uten å betale avgift, for så å skynde seg inn på polet, posten eller et annet ærend. Ting tar lengre tid enn planlagt, vi har passert på vår runde, og kan dessverre ikke unnlate å skrive ut bot.

– Men en ting er sikkert; Vi skriver ikke ut bøter med glede. Vi strekker oss så langt som mulig for å hjelpe folk til å unngå bøter. Noen ganger kommer vi ikke utenom, men heldigvis skjer det også at vi gjennom hyggelige samtaler med bilistene kommer til enighet om at bot kan unngås, sier Egil Jørgensen.

hyppigst: Egil Jørgensen sier de oftest skriver ut bøter i Hvedings gate. Foto: Andreas Isachsen