Ingen i Norge digger bobil mer enn folk i Tjeldsund

Det er nesten 40 ganger flere bobiler i Tjeldsund sammenlignet med Oslo.

ØKER: Ved årsskiftet var det registrert over 48 000 bobiler i Norge, nokså nøyaktig dobbelt så mange som for ti år siden.   Foto: Tore Skadal

nyheter

Det er stor forskjell på hvor mange bobiler du finner i de ulike kommunene i Norge. Helt på topp finner vi Tjeldsund der det er 5,6 bobiler per 100 innbyggere.

På andre siden av skalaen finner du Oslo hvor det kun er 0,15 bobiler per 100 innbyggere.

Doblet på 10 år

Ved årsskiftet var det nesten nøyaktig dobbelt så mange bobiler i Norge som ti år tidligere. Og veksten har fortsatt i 2018, melder Statistisk sentralbyrå.

– Det er oppsiktsvekkende at veksten har vært så høy. Vi har ikke tall for utenlandske bobiler på norske veier, men vi går ut fra at andre land kan ha hatt en lignende vekst. Det er i alle fall sikkert at det er blitt langt flere bobiler på veien i Sommer-Norge, sier seniorrådgiver i SSB, Vidar Lund.

Bobiler er først og fremst et distriktsfenomen og svært mange av de 48.000 bobilene i Norge vil du finne i Nordland, Troms og Finnmark.

Mens Troms og Nordland har mer enn 2 bobiler per 100 innbyggere, har Finnmark 1,7 bobiler per 100 innbyggere.

Også flere campingbiler

Samtidig som det blir flere bobiler, er det lett å tenke at det går ut over populariteten for campingvogner, men slik er det ikke. Også for campingvogner har det vært en sterk vekst de siste ti årene. Ved årsskiftet var det 119 000 campingvogner registrert i Norge, 31 prosent flere enn ti år tidligere.

– Nordmenn liker tydeligvis å ha med hytta på hjul. Men jeg har nok et inntrykk av at mange campingvogner står stille på en campingplass store deler av året. Jeg tror at bobilene er mer på veien, sier Lund.

Bobiler har gjerne sine egne merker som vi ikke kjenner igjen fra de vanlige personbilmerkene. Mange av disse er likevel bygget på kjente merker som Volkswagen og Mercedes-Benz. Helt på toppen ligger likevel velkjente italienske Fiat med 6 658 bobiler. De er fulgt av tyske Burstner med 4 575 og Hymer med 3 734. De to sistnevnte er for øvrig en del av det samme konsernet.