Det sier veterinær Nives Vijvodic hos Harstad Dyreklinikk. De har så langt denne sommeren ikke fått inn dyr som er bitt av flått. Men sist sommer hadde de et par tilfeller, så flåtten finnes helt klart i området.

– Vi anbefaler ikke flåttforebyggende behandling for dyr som oppholder seg her i området i sommer, men om man skal reise sørover så anbefaler vi det, sier Vijvodic.

Flått-stamme i Brønnøysund

Om man skal sør for Saltfjellet anbefales flåttforebyggende behandling på hunder, da den nordligste flått-stammen som er registrert er i Brønnøysund, ifølge forskning fra UiT. 30 prosent av flåttene i dette området inneholdt borrelia-bakterien, mens prosentandelen borrelia i flått er lavere lenger nord, ifølge forskning ved UiT som ble avsluttet i 2017.

Skal man til Sør-Sverige anbefales flåttforebygging, men for Nord-Sverige er de usikre.

– Vi kjenner ikke til forekomstene. Vi har ikke fått rapporter om at det er mye flått der, men det forandrer seg fra år til år, så vi vet ikke helt, sier hun.

Selv om det finnes flått også i Harstad, mener hun folk ikke trenger bli hysteriske.

– Generelt anbefaler vi å sjekke hunden jevnlig uansett, men det er ikke nødvendig å sjekke den hver gang en gått tur, for vi mener det er såpass lite flått her ennå, sier hun.

Hun minner om at flåtten i seg selv ikke er farlig. Det er kun hvis den har smittsomme sykdommer som for eksempel borreliose, at det kan være farlig å bli bitt.

– Noen får ikke symptomer i det hele tatt om de blir bitt, mens andre kan bli syke med feber og slapphet. Noen hunder kan også for eksempel begynne å halte, sier hun.

Les mer: Stadig flere vil ha flåttvaksine

Men hun understreker at det er omdiskutert i veterinærmiljøer, om dyr faktisk kan ha klinisk borreliose. Hvis dyr blir syke kan de behandles med antibiotika.

Les også: Over 400 tilfeller av borreliose registrert i 2017

Ved Harstad Dyreklinikk oppfordrer de folk til å varsle om de finner flått på dyrene. Kun slik kan man bygge opp en statistikk for området.

– Det er interessant siden det foreløpig er så lite her i området. Men det er endringer fra år til år, og varmere klima gjør at den kan trekke nordover, så det er interessant å følge med på det, sier hun.

To med flått

Hos Dyrelegen Harstad har de fått inn to hunder med flåttbitt den siste måneden, der eierne var usikre på hva de skulle gjøre når flåtten hadde bitt seg fast. Flåtten ble fjernet hos dyrelegen, og hundene så ikke ut til å ha fått noen form for smitte eller plager etter dette.

– Vi skriver også ut en del flåttmiddel, sier assistent Trine Asp hos Dyrelegen Harstad.

Flått trives i skog, høyt gress, og setter seg ofte på tynn hud.

Les også: - Folk bør være oppmerksomme

IKKE OPPLEVD FLÅTT: Ella (3) og Geir Magne Eriksen har ikke opplevd flått, og Geir Magne hatt hund siden 2003. – Jeg går mye i skog og mark i Skånland, og har flåtten i bakhodet. Men jeg tror vi burde være flinkere å tenke på at den kan sette seg, sier han.