Lager skreddersydd teaterforestilling

Márkomeannu brakåpner med ei helt spesiell teaterforstilling i år, som skal bringe publikum rett inn i framtida til 2118.

SPILLER LOKAL: Ánte Siri, som nylig spilte hovedrollen i Beaivváš sitt stykke “Snøfrid”, skal spille den lokale helten Anders Larsen fra Sørvik. Foto: Johan Mathis Gaup/ Beaivváš 

HOVEDUTSTILLER: Sunna Kittis 10 kunstverk vil vises frem i forskjellig format rundt på hele festivalområdet. 

nyheter

Forestillingen “Sáŋgarat máhccet»/ «Pionereene vender tilbake” åpner årets fremtidsrettede Márkomeannu.

– Hele festivalen fremstår som en fiktiv virkelighet, og tre av Sápmis viktigste veivisere bringes til fremtiden for å lede publikum gjennom Márkomeannu 2118, sier festivalleder Anne Hneriette Reinås Nilut.

Hun mener publikum bør kjenne sin besøkelsestid, og få med seg dette dimensjonsspranget på Gállogieddi. Det er også første gang festivalen produserer en så stor teaterforestilling, som kun settes opp denne ene gangen.

–Vi ønske rå utvikle oss som festival, og dennegang blri festivalen i seg selv en rød tråd gjennom hele programmet, sier hun.

Teaterforestillingen som går over hele festivalhelga er selve hjørnesteinen i konseptet. Publikum vil få møte legendene Elsa Laula Renberg, Anders Larsen og Jaakko Sverloff i forestillingen.

– De vil vekke nye og kanskje gamle tanker hos oss, og vise vei mot et fredelig samfunn, sier Reinås Nilut.

De tre hovedrollene besettes av Ánte Siri som nylig spilte hovedrollen i Beaivváš sitt stykke “Snøfrid”, det nye stortalentet til Giron Sámi

Teahter, Nina Valkeapää, og Aleksi Ahlakorpi fra Inari på finsk side av Sápmi som har jobbet mye med kortfilm. Stein Bjørn har regi og prosjektledelse, Siri Broch Johansen trår til som dramatiker, fjorårets festspill-profil Mari Lotherington har scenografien mens Anders Ánndaris Rimpi lager lydbildet til festivalen.

Det første gjestene møter i år, er en portal som bringer dem til år 2118 og festivalområdet. Portalen representerer steget inn i trygge omgivelser i den fiktive postapokalyptiske verden. Deretter møter man på ungdommer med sterke budskap på vei til scenen. Ungdommene er en del av prosjektet Márkolávdi/Márkoscene (samarbeid med HATS), hvor de gjennom tre workshophelger med Mikkel Gaup og Nina Erdahl har satt sammen scenekunst i forskjellig form.

– Vi garanterer gåsehud av den gode sorten fra lilletåa til hårrøttene på åpningsdagen, sier en stolt festivalleder.

Hun understreker at forestilling kun kan oppleves på Márkomeannu.

Sunna Kitti fra finsk side av Sápmi har laget årets hovedustilling, som viser scener fra årene som ledet til 2118, i tillegg til scener fra tiden vi befinner oss i på Márkomeannu i år. Hun har en stil som er inspirert av japansk manga og sciencefiction.

Festivalen arrangeres fra 26. til 29. juli.

Les også: Ny festivalledelse på gang