Tar med seg Statsteatret hjem igjen

For femte sommeren på rad settes en av Statsteatrets forestillinger opp i heimbygda til Per Kjerstad. Denne gang topper han og resten av ensemblet showet med Karoline Krüger på scenen.

krüger: Karoline Krüger er en av skuespillerne sammen med Per Kjerstad (t. h.) og Gard B. Eidsvold i 1950 Spionen. Foto: Statsteatret 

skjerpet: Per Kjerstad sier det blir absolutt skjerpings når han spiller på hjemmebane. Her i en forestilling med humor, som støvsugerselger. 

nyheter

Skuespiller Per Kjerstad tilbringer sommerferien på heimtraktene igjen, og har sånn smått begynt å forberede Kjærfjordstua til forestillinger siste helga i juli. Han får god hjelp av onkelen og broren sin til å rigge om bygdehuset til teatersal.

– Det blir selvfølgelig en del ekstraarbeid i ferien, men det er så trivelig og samlende for oss i familien. Det er hyggelig fordi det kommer veldig mange kjente og kjære på forestilling, og jeg håper at dette kan være mitt bidrag til å sette Kjerstad og Tjeldsund på kartet, sier Per Kjerstad.

Tidligere somre har det vært bul på veggene i Kjærfjordstua når Per spiller teater med resten av ensemblet i frigruppen Statsteatret. Det nærmest tjuedobles av antall folk i bygda Kjerstad på Tjeldøya, som vanligvis har kanskje rundt 19 fastboende. Det er blitt stadig færre i bygda siden Per vokste opp på Kjerstad.

Humor og historie

Statsteatret har et prosjekt der de lager forestillinger med et humoristisk blikk på norgeshistorien. I vår hadde de premiere på den åttende i serien på ti forestillinger, som har fått navnet 1980 Aker Brygge, og fikk strålende kritikker sørpå. På Kjæfjordstua skal de sette opp forestillingen 1950 Spionen, som var fjorårets premiereshow, da de alltid har tatt med stykket fra året før til Kjerstad.

– Det er det mest omfattende av stykkene våre og krever ganske mye rigg, men vi leier amfi av Harstad Kulturhus, og så bygger jeg det opp sammen med onkelen og broren min. Men Statsteatret er alltid tilrettelagt slik at vi kan spille på all slags steder. Vi har hovedfokus på spillet, og ikke omgivelsene, sier Kjerstad.

Han forteller at han er ekstra skjerpet når han spiller hjemme.

– Ja, jeg har familiemedlemmer som forventer at prestasjonene absolutt ikke er noe dårligere når man kommer hjem, sier han.

Paranoia og angst

1950 Spionen handler om paranoia, kald krig, CIA, KGB, kommunismens skumle inntog og Arbeiderpartiets angst. Alt servert på en seng av reklame for sigaretter, alkohol og det nyeste innen hvitevarer.

– Forestillingen har samme formspråk og signatur som de forrige. Humor er vårt skarpeste våpen i skuffa, samtidig som vi forteller alvoret i historien, sier Kjerstad.

Når forestillingen settes opp i Tjeldsund er det med flere av grunnleggerne fra 2011 til stede, blant andre skuespiller Kim Sørensen og Gard B. Eidsvold, som i dag er kunstnerisk leder for Statsteatret. Nå har scenekunstner-kollektivet bak seg mer enn 400 forestillinger, som er sett av 45.000 publikummere.

– I denne forestillingen har vi også med oss Karoline Krüger som skuespiller, samt at hun synger og spiller. Hun er knakende god, mener Kjerstad.

Hun er den pianospillende Astrid Høyer som får besøk av en forelsket støvsugerselger...

Krüger på gutterommet

Hele ensemblet skal oppholde seg og bo hos Kjerstad-familien i bygda denne helga. Krüger skal få gutterommet til Kjerstad, mens Gard B. Eidsvold har fast rom hos besteforeldrene til Per, der han trives veldig godt.

Det blir tre forestilinger helga 28. og 29. juli. To lørdag ettermiddag og kveld, samt en matine på søndag. Det er plass til 120 personer i Kjærfjordstua, så rundt 360 stykker vil få anledning til å se forestillingen.

Kjerstad gleder seg også over at regissør Petter Næss som står bak NRK-serien Lykkeland, tar turen til Kjerstad denne helga.

– Han vil oppleve konseptet teater med påfølgende bygdefest. Det er veldig stas å få vist fram bygda mi. Kanskje blir han inspirert til noe filming her oppe på sikt, når han får sett de vakre omgivelsene, sier Kjerstad.

Les også: Tjeldsund-skuespiller går fra skurk til pastor