Festspillene i Nord-Norge ble avsluttet på lørdag etter ei intens og aktiv uke, til tross for et heller miserabelt sommervær.

– Årets festspill har gått utrolig bra, først og fremst på grunn av tidenes beste billlettsalg. Vi har omsatt for rundt 2.540.000 kroner, noe vi aldri har gjort før, sier en sliten, stolt og glad direktør.

Solgte til alle arrangementene

Søndag ettermiddag er ikke alle tallene helt på plass ennå, men det totalet publikumstallet ser ut til å ende på rundt 30.000.

– Dette er veldig mye i en by med 25.000 mennesker. Få festivaler i landet kan sammenligne seg med oss på dette, sier hun.

– Dere hadde to fulle kvelder i Nordic Hall og to i Storsalen. Er dere fornøyde med det?

– Gjennomsnittsbesøket i Storsalen har vært på 600, og det er det beste vi har hatt. Klart vi kunne kjørt inn bare kjente navn og solgt massevis av billetter, men det er ikke sånn vi driver. Vi skal få til noe nyskapende kunstnerisk for alle, noe publikumsrekorden vår viser at vi klarer. Folk kommer på absolutt alle forestillingene, og det gleder meg aller mest. Det sier mye om publikummet her i Harstad og at man aldri skal undervurdere dem.

Litt mye på programmet

Utsi mener de klarte å manifestere årets tematikk, nemlig å tilrettelgge for tverrfaglig dialog om hvordan kunsten kan spille en rolle i samfunnet.

– Dette vokste tydelig fram som ei satsing om funket, og skapte en helt egen energi mellom kunsten og publikum. Vi har sprengt grenser for hva kunst kan gjøre og være, hvem den kan være for og lages av, sier hun.

De mange fagarrangementene bidro til at årets program besto av rundt 250 arrangementer, noe Utsi mener er litt mye.

– Noen som var svært interesserte i dette programmet forvilte over ikke få med seg alt. Personlig liker jeg at det er en sverm av meninger og tanker i byen, men jeg tenker at vi skal ikke bli noe større nå, heller litt mindre, sier hun.

Internasjonal interesse

Selv er hun ekstremt begeistra for festspillutstillinga, som hun sier er av internasjonal viktighet og relevans.

– Den har trukket folk fra nasjonale institusjoner og internasjonale tidskrifter og vekket stor interesse i kunstfag-feltet. Til tross for at den er komplisert og krevde mye av publikum, har den har hatt mellom 1.000 og 1.500 besøkende på åtte dager. Det har overrasket meg positivt.

Siste år i vente

Festspillene er nå pakka sammen for i år, og skal i løpet av tidlig høst flytte inn i nye lokaler i Arbeidersamfunnet i Storgata. Samtidig går Utsi inn i sitt siste år som festspilldirektør, og har allerede mye klart på programmet. Hun avslører litt av hva neste år vil bringe:

– Jeg har hatt en langsiktig plan for disse fire årene, så når jeg slutter neste år skal alt henge sammen. Temaet i 2016 var å hente Festspillene hjem til nord. I 2017 utvida vi det til et arktisk perspektiv. I 2018 tok vi med oss det forrige til dialog og refleksjon, og til neste år skal vi ta alt sammen med oss og bringer det til handling, aksjon.

Festspillutstillinga har hatt mellom 1.000 og 1.500 besøkende. Foto: Steve Nilsen
3xBremnes var en soleklar publikumsfavoritt. Foto: Steve Nilsen