Søppelboksene har den senere tiden vært plassert ut langs havnepromenaden fra Gammelbrygga til Kulturhuset for å hindre at folk kaster fra seg ulikt søppel og avfall på strekningen.

En gang etter klokka 04.00 natt til fredag har pøbler kastet avfallsdunkene med alt innhold på sjøen.

Lå og fløt i vannet

– Det var et sørgelig syn som møtte våre ansatte da de kom på jobb fredag morgen, sier Hagenlund.

– Vi var ute på oppdrag med havnebåten om natta, og kom til land rundt klokka 03.30. Da registrerte vi ingenting i havna.

– Stor var derfor overraskelsen i morges da søppelboksene lå og fløt i vannet sammen med store mengder søppel.

– Jeg legger ikke skjul på at denne form for hærverk eller rent skadeverk, legger beslag på mye av vår tid og er utrolig irriterende. Derfor vurderer vi å anmelde saken.

Kastet redningsbøye på sjøen

– Deler av området er videoovervåket, men vi har ikke rukket å se igjennom opptakene ennå. Det er imidlertid liten tvil om at dersom dette skjer igjen vil vi gå til politianmeldelse, sier Hagenlund, som også er rystet over at pøblene kaster redningsbøyer på sjøen.

– Hva de egentlig tenker på er mildt sagt uforståelig. Hva om det skulle skje en hendelse der noen faller på sjøen og livbøyen er borte?

– Disse personene kan umulig tenke over hvilke konsekvenser deres uvettige handlinger kan forårsake, sier Hagenlund.

Mye av avfallet på sjøbunnen

Lørdag skal Harstad Sportsdykkerklubb ha et planlagt arrangement på havna. De har tilbudt seg å plukke opp søppel som måtte være sunket til bunns.

– Vi vet at noe av avfallet fra søppelboksene ligger på havbunnen. At dykkerklubben bistår oss med å plukke opp det de måtte finne, setter vi stor pris på.

– Så får vi håpet at denne form for pøbelstreker ikke gjentar seg flere ganger, sier havnesjef Hagenlund.

Søppel: Søppel lå og fløt i havnebassenget innenfor moloen, annet søppel ligger på havbunnen. Foto: Knut Ness, Harstad Havn. Foto: Harstad Havn Knut Ness
Forbannet: Havnesjef Ivar F. Hagenlund vurderer å anmelde det han karakteriserer som hodeløst skadeverk. Arkivfoto: Tore Skadal Foto: Knut Godoe ht.no