Fredag holdt politiet en pressekonferanse om fremdriften i etterforskningen av drapet på Marie-Louise Bendiktsen på Sjøvegan for 20 år siden.

Men noen nye opplysninger kunne politiet skilte med.

Det ble bekreftet at arrestasjonen av mannen for en uke siden kom som et resultat av en positiv DNA-match, hentet direkte fra materiale politiet hadde sikret fra egne kriminaltekniske undersøkelser. Mannen har status som siktet – for voldtekt, overlagt drap og ildspåsettelse. Han ble arrestert på Gardermoen, etter å ha kommet til Norge på frivillig basis. Hva han hadde i Norge å gjøre etter alle disse årene, ville ikke politiet kommentere på det nåværende tidspunkt.

Se politiets pressekonferanse om saken her

Første siktelse

Mannen var på drapstidspunktet en mindreårig asylsøker, bosatt ved Sjøvegan mottak. Nasjonalitet vil ikke politiet ut med nå.

Han ble avhørt grundig flere ganger i tiden etter drapet. Men dette er første gang han eller noen andre er siktet i saken. I 1999 reiste han fra Sjøvegan til andre deler av landet. Der begikk han til dels alvorlig kriminalitet, før han flyttet ut av landet.

Siktede har vært gjennom fire lange avhør, og flere venter. Han har forklart seg i detalj om de forhold politiet har spurt om. Men erkjenner ingen straffskyld. Politiet er sparsom med opplysninger om hva skal ha sagt.

Mannen er foreløpig varetektsfengslet til 18. juli.

Juletider?

Politiet vil ikke anslå en presis tidshorisont for det videre etterforskningsarbeidet. Men de har antydet at etterforskningen muligens er ferdig rundt juletider. En rekke vitner som har vært avhørt tidligere, skal re-intervjues om saken. Målet er å snøre nettet rundt siktede. Et DNA-bevis alene, holder tvilsomt til å få noen fellelse. Politiet understreker at saken fortsatt er i en såkalt etterforskningsfase. Først når den er ferdig, man eventuell påtale og rettssak vurderes. Advokat Thomas Hansen er utnevnt til mannens forsvarer.

Ressurser

Saken ble overført til Midt-Troms politidistrikt i fjor sommer. Siden da har distriktet etterforsket intensivt, sammen med Kripos og Cold-case gruppa.

Analyser av datamateriale og digitalisering har gitt politiet en helt annen oversikt, enn tidligere. Totalt har det blitt avhørt og rundspurt flere tusen mennesker over 20 år. Både i Norge og i utlandet. Sakskomplekset er enormt.

Politiet karakteriserer dette som en helt ny fase. De fikk spørsmål fra pressen på hvorfor det har tatt så lang tid å «komme videre» i saken, som har gått siden 1998. Politiet ville ikke si så mye mer enn at dna-treffet var gjennombruddet de nok hadde ventet på.