Man har lenge jobbet mot forskjellige alternativer, som for eksempel at leiren fortsatt skal være et alliert treningssenter i et sivil-militært samarbeid.

I forlengelsen av dette arbeidet, er det avdekket et mulighetsrom innen beredskap. Det betyr at kommunen skifter gir, skyver Alliert treningssenter nedover på lista, og går for en sivil løsning for området.

Eneste i Nord-Norge

Forsvarsbygg har fått i oppgave å avhende leiren innen 2020. Kommunen har førsterett på kjøp.

– Det er på høy tid at et slikt senter etableres i Nord-Norge. Det finnes allerede flere lenger sør i landet, men ingen nord for Værnes, påpeker ordfører Marianne Bremnes og næringssjef Bjørn Akselsen.

Duoen mener det er på høy tid at det etableres et beredskapssenter for samvirke og øving mellom beredskapsenheter og sivile organisasjoner også i Nord-Norge.

– Vi ønsker at det etableres et beredskapssenter med forankring i de reelle problemstillingene vi har i nord. Dette er et viktig bidrag og innspill til nordområdestrategien, og vi har allerede kommet langt i arbeidet med konseptutvikling og dialog med politiske myndigheter, sier næringssjef Bjørn Akselsen.

Konkurranse?

– Blir et slikt senter på noen måte en konkurrent til det brannskolen på Fjelldal driver med?

– Nei. Tvert imot blir vi helt avhengig av et godt samarbeid med brannskolen. Både i en etablerings og driftsfase kreves det tett samarbeid, sier Bremnes.

– Et slikt senter vil kunne tilføre kommunene kompetanse innen samfunnssikkerhet- og beredskap, risiko- og sårbarhetsanalyser, beredskapsplaner, utdanne på krisestøtteverktøy samt planlegging av sivile ressurser i krise og krig. Det såkalte totalforsvaret, sier ordfører Bremnes.

Samtrening

De ser for seg øving av beredskapsetater som politi, brann, helse, sivilforsvar og frivillige organisasjoner, og ikke minst samtrening med forsvarets avdelinger. Et samarbeid med UiT om beredskapsstudiet er også naturlig å se på. Det vil også kunne være et kompetansesenter for logistikk.

Søker støtte hos de nordnorske stortingspolitikerne

Bremnes og Akselsen mener de har svaret.

– Vi har så smått begynt å snakke med diverse aktører som det er naturlig å ha med seg. Blant disse er stortingspolitikerne. Så får vi se hvor langt vi kommer, og justere kursen videre, sier Bremnes.

– Er saken forankret ut over administrasjonen og Harstad Arbeiderparti?

– Det kommer. Jeg er sikker på at kommunestyret ønsker stor aktivitet og en god løsning for Åsegarden.

Totalforsvaret

– Arbeidet med beredskapssenteret vil gå parallelt og i takt med det viktige og kjærkomne tiltaket Fylkesmannen har igangsatt, ved å sette totalforsvaret på kartet.

– Initiativet hilses da også velkommen av fylkesmannen i Troms, som er gjort kjent med prosjektet, sier Akselsen.

Han legger til at det vil bli arrangert et større beredskapsseminar den 10. oktober i år, der tema blant annet vil være beredskapsutfordringer i nord, og hvordan myndigheter, etater og beredskapsaktører kan være best mulig forberedt dersom en større hendelse, krise eller krig inntreffer.

Som fot i hose

I den sammenhengen er Åsegarden leir et utmerket sted å etablere et slikt senter.

– Med dette så vil Harstad tar rollen, Åsegarden er et velrenommert og etablert trenings- og øvingsfelt, vi har allerede knytinger til nasjonale fagmiljøer gjennom Norges brannskole på Fjelldal og UiTs beredskapsstudium.

– Nærhet til Midtre Hålogaland Sivilforsvarsdistrikt og militære knutepunkter som Ramsund, Trondenes, Evenes, Bjerkvik samt heimevernet og kystvakten, sier Bremnes.

Videre arbeid

– Det videre arbeidet vil involvere relevante etater og myndigheter og vi vil fullføre konseptutviklingen i løpet av høsten, sier de to.

Nå gjenstår en stor med å etablere samarbeid med sivile aktører i utviklingsarbeidet og videreføre arbeidet med politisk forankring.

ALTERNATIV: Ordfører Marianne Bremnes og næringssjef Bjørn Akselsen sier et beredskapssenter er et bra alternativ til Alliert treningssenter. Foto: Øivind Arvola