–Jeg ser ingen grunn til at Harstad skal være dyrere enn våre naboer på å saksbehandle byggesaker. Tall fra 2017 viser at det i gjennomsnitt koster 22.896 kroner for å behandle en byggesak i Harstad, i Bergen er kostnadene 20.140 kroner, mens det i Tromsø koster 19.200 kroner og i Narvik 16.037 kroner. Vi må helt ned til sør for Trøndelag før vi finner en kommune som har dyrere saksbehandling enn oss, sier Frps gruppeleder Eivind Stene.

Skal gjennomgås

Han mener det er viktig å få ned størrelsen på byggesaksgebyrene, ikke minst fordi Harstad konkurrerer med nabokommunene om nye innbyggere.

– Den store utbyggingen på Evenes fører til mange hundre nye innbyggere i regionen, og da må Harstad være konkurransedyktig og attraktiv for å tiltrekke oss nye innbyggere, sier Stene.

I kommunestyret torsdag fikk han full støtte for å ta en gjennomgang av størrelsen på gebyrene, tiden som brukes til å saksbehandle og statistikk. Samtidig vil politikerne ha en oversikt over eventuelle saker der kommunen har vært nødt til å frafalle gebyr på grunn av at det er brukt for lang saksbehandlingstid.

Huseiernes Landsforbund hadde nylig en oversikt over hvor mye de enkelte kommuner tar i byggesaksgebyr, og hvor lang saksbehandlingstid som brukes.

– Harstad hadde ikke oppgitt saksbehandlingstid i denne oversikten, noe jeg synes er underlig, sier Stene.

6,8 mill. i gebyrer

Ordfører Marianne Bremnes opplyste i møtet at Harstad regner med å få inn rundt 6,8 millioner i gebyrinntekter for saksbehandling i tråd med betalingsregulativet.

Hun viste til at kommunestyret økte byggesaksgebyrene med hele 47 prosent i 2003. Dette ble gjort for å komme opp på landsgjennomsnittet.

– Jeg er fornøyd med at vi får en egen sak om byggesaksgebyr til politisk behandling. Da vil vi se hvorfor gebyret er så mye dyrere i Harstad enn i våre nabokommuner. Jeg kan ikke se noen god grunn for at gebyret er så stort i Harstad. Arbeidet som utføres er identisk, og de bruker samme lovverk. Dette må vi bare komme til bunns i, sier Eivind Stene

store beløp: Ordfører Marianne Bremnes opplyste at kommunen regner med å få inn nesten 7 millioner i byggesaksgebyr i år. Her sammen med rådmann Hugo Thode Hansen.