I 2006 sa kveøyfolket seg villige til å betale 250 000 kroner årlig i bidrag som en del av finansieringen av Kveøybrua. Denne avtalen har de holdt, til tross for at avtalen er i ferd med å forvitre. Det kreves stadig mer for Kveøyforbindelsen A/S å skaffe til veie det avtalte beløpet. Etter ti år har bygdefolket således bidratt med 2,5 millioner kroner til prosjektet.

Snakke med fylket

Nå er det på tide å si takk til bygdefolket, mener det enstemmige kommunestyret. De vedtok en nedtrapping av det årlige tilskuddet med 50 000 kroner i året, slik at bygdefolket har innfridd sine forpliktelser i 2022.

– Det er unikt at de har klart å betale det avtalte beløpet helt fram til nå. Det står det respekt av, sa Jan Meyer (V).

Ordfører Torbjørn Larsen (Ap), mente bygdefolket hadde innfridd og vel så det.

– Det handler om et likhetsprinsipp her. Etter få år sletta fylkeskommunen gjelda til Dyrøyforbindelsen. Nå bør de gjøre det samme med Kveøy. Dette har jeg tatt opp flere ganger med fylket, uten å få gjennomslag. Vi får ta en ny runde med dem, sa Larsen.

Husene fulle

Det skulle heller ikke bli som kritikerne fryktet at Kveøyforbindelsen skulle bli mest brukt som en fraflyttingsvei. Det fastslo Caroline Gabrielsen (Ap).

Huner fra øya og kunne fortelle at det i dag ikke er ett eneste ledig hus der.

– Det er kommet mange unge familier til øya. Vi har så mange unger at busselskapet måtte ta i bruk en større buss, fortalte hun.

Nå manglet det hus på øya.

– Kanskje det politiske boligutvalget burde se på Kveøya som en nytt satsingsområde, foreslo hun.