I mars 2017 fridde Rørnes til Munkvold og den 23. juni sto de klare til å gifte seg ved amfiet ved Laugen.

– Siden vi hadde bestemt oss for å gifte oss på Trondenes, synes jeg det kunne vært morsomt med et bryllup i omstendigheter fra vikingtida, sa Rørnes i en tidligere uttalelse til Harstad Tidende.

Tilbake til 700-tallet

Mange gjester var kledd i klær inspirert fra vikingtiden, men været tilsa at gjestene måtte bruke noe «nymoderne» rekvisitter som paraplyer og regnponchoer.

Da vigselen var over smidde smeden de nygifte i hymens lenker, som symboliserer en stadfestelse av det løftet brudeparet har gitt hverandre.

Med vikingskip

For anledningen var det også et vikingskip med på seansen. Klokken halv fire var bruden og mannskapet synlig i bukta ved Laugen. Videre gikk bruden og følget sammen til amfiet.

Mandag 25. juni seiler ekteparet sammen som vikinger til Bjarkøy, og får en orientering om den lokale vikinghistorien fra lokalbefolkningen.

Været satte ikke stopp

Prest for anledningen var Hans-Jørgen Svartvasmo. Han sier at været ikke var noe hindring for bryllupet.

– Vi er nordlendinger, så vi er forberedt på været. Det kunne vært bedre, men samtidig var det mye positiv innstilling fra ekteparet og andre som har hjulpet til. Det var ingenting som kunne ødelagt dagen, forteller Svartvasmo.

Presten har ikke forsket mye på om det har vært vielser tidligere i Laugen, men han er av oppfatningen at det det ikke har skjedd.

– Jeg har bodd mange år på Trondenes og tidligere i kirkene var det strenge restriksjoner i forhold til hvor man kunne foreta vielser utenfor vigslet rom. Nå har det myknet opp tidligere år og det skjer mange vielser i naturen.

– Jeg reflekterte om det hadde skjedd vielser ved Laugen i forbindelse med kirkejubileet i 1999, og da hadde det vært dåp ved Laugen, men har ikke hørt om vielser, sier han.

SE BILDESERIE PÅ HT.NO

Munkvold setter ringen på Rørnes høyre hånd. Foto: Håkon Wikan
Bruden ankom Laugen i et vikingskip sammen med mannskap fra Bergen. Foto: Håkon Wikan
Under hele bryllupet plaskregnet det og mange valgte å ta på seg regnponchoer. Foto: Håkon Wikan
Rasmuss Bennett ikledd klær fra 1000-tallet. Foto: Håkon Wikan