Fregatten «Sachsen» deltar for tiden på Nato-øvelse i det høye nord. Ifølge den tyske avisen «Wilhelmshavener Zeitung» fikk offiserene på broen et lettere sjokk da de skulle skyte ut et antiluftsmissil, et såkalt Standard Missile-2 (SM-2), torsdag kveld.

Våpensystemet er fysisk lokalisert rett foran broen på den tyske fregatten. Men da missilet ble avfyrt som en del av øvelsen, skjedde det lite. Det vil si, selve missilet tok fyr og brant i stykker, sammen med utskytningsrøret. Ifølge den tyske avisen oppsto det en «kraftig brann».

Heldigvis ble ingen personer skadet i den dramatiske episoden. Skipets sjødyktighet eller evne til å gå for egen maskin, ble heller ikke kompromittert. Den tyske avisen melder videre at «Sachsen» nå ligger til kai i Harstad for å inspisere brannskadene. På skipsfartsoversikten på nett fant man i går ettermiddag «Sachsen» til kai på Stangnes-basen.

Fartøyet er navnfartøy in sin klasse, som er den mest moderne av fregatter den tyske marinen rår over. I marinekretser regnes den som en sofistikert og avansert luftforsvars-rettet fregatt. Ifølge reklamen skal fartøyet ha en så avansert radarsystem, at det er i stand til å oppdage og følge både fly og missiler som skilter med innbygde stealth-egenskaper. Skipet er 132 meter langt og har til vanlig en besetning på 242 offiserer, underoffiserer og mannskap. Hvor mange som var om bord på branntidspunktet, er uvisst.

Antiluftskytset SM-2 er utviklet i USA, og regnes som det beste antiluft-systemet i verden med fartøyer som våpenplattform. Det har en effektiv rekkevidde ut til 90 nautiske mil og hele 65.000 fots høyde.

Slik så plattformen foran broen ut etter at missilet tok fyr. Foto: Bundeswehr