Det er en ny gjennomgang av bevisene i saken og det samla bevisbildet som gjør at politiet mener at siktede med skjellig grunn kan mistenkes for å ha begått drapet.

Drapssaken har vært etterforsket i snart 20 år. Siden juni i fjor har et team i Troms politidistrikt og etter hvert Kripos sin Cold Case-gruppe intensivert arbeidet med drapssaken. Etterforskningen har særlig gått på digitalisering av dokumentene i saken for bedre analyse av eksisterende informasjon, gjennomgang av kriminaltekniske bevis, og oppfølging av det såkalte Tyskland-sporet fra sommeren 2017.

Funnet i brannruiner

Det var Marie-Louise Bendiktsen (59) som ble funnet død i brannruinene av sitt hjem i Sjøvegan i Salangen kommune i Troms onsdag 15. juli 1998. Obduksjonsrapporten viste at hun var drept.

Politiet har ikke ytterligere informasjon nå, men har innkalt til pressekonferanse på politihuset i Tromsø fredag kl. 1200. På pressekonferansen vil politiadvokat Kirsti Jullum Jensen og lensmann Andreas Nilsen være tilstede.

Tyskland-spor

Marie-Louise Bendiktsen ble funnet voldtatt og drept i sin nedbrente bolig i Sjøvegan i Troms 15. juli 1998. Etterforskningen har tidligere avdekket at huset ble påtent et par dager etter drapet.

I desember 2017 sendte etterforskerne i Sjøvegan-drapet en ny rettsanmodning til tyske myndigheter. De ønsket å snakke med flere personer der som kan vite noe i den snart 20 år gamle drapssaken.

Iraker i 20-årene avhørt

Det såkalte Tysklands-sporet dreier seg om en irakisk mann i 20-årene som ble avhørt i juli 1998, kort tid etter drapet. Året etter ønsket politiet å komme i kontakt med ham igjen, men han var da sporløst forsvunnet.

Mannen innledet et forhold til en tysk kvinne i 1998, samme år som han var inne til avhør. Han ble etterlyst av Interpol, men først i 2010 fikk politiet treff. Mannen var da utvist fra Tyskland etter å ha sonet åtte år i fengsel for et dobbelt drapsforsøk mot sin tidligere samboer og hennes nye kjæreste i 2001.

Ifølge lensmann Andreas Nilsen er det ikke irakeren som nå er pågrepet og siktet.

- Det betyr ikke at sporet ikke lenger er interessant. Selv om en person nå er pågrepet, er vi tidlig i etterforskningen, sier han fredag.

Norske etterforskere var i fjor sommer i Leipzig i Tyskland for å intervjue kvinnen som ble knivstukket.

Mange tilreisende

Da drapet ble begått, bodde det 2.300 mennesker i Sjøvegan. Det var mange tilreisende i området på grunn av sommerferie, åpning av laksefiske og den årlige kulturuka. I tillegg har bygda huset et statlig asylmottak med vel 100 plasser siden 1989.

Ifølge TV 2 har politiet til sammen avhørt nesten 1.400 personer i saken. Politiet har vært på rundspørring hos over 3.000 personer.