Sønnen til Marie-Louise Bendiksen sier i en uttalelse til Folkebladet at han for noe tid siden ble orientert om gjennombruddet i saken.

– Jeg er fornøyd med at det er gjort en pågripelse, og jeg er evig takknemlig overfor Hans Roar Rasmussen, som har jobbet utrettelig med denne saken helt siden de fikk varsel om brannen, sier Trond H. Bendiksen, med henvising til tidligere lensmann i Salangen.

FUNNET DØD: Politiet sperret av åstedet etter at Marie-Louise Bendiktsen ble funnet knivdrept i brannruinene.

– Han har gjort en kjempeinnsats, og har brukt mye tid på å holde oss orientert om hendelser i saken. Nå må vi avvente og se hva påtalemyndighet og eventuelt rettsvesenet gjør med saken, sier harstadbosatte Trond H. Bendiksen.

Drapssaken har vært etterforsket i snart 20 år. Siden juni i fjor har et team i Troms politidistrikt og etter hvert Kripos sin Cold Case-gruppe intensivert arbeidet med drapssaken.

Har fulgt opp «Tyskland-sporet»

Etterforskningen har særlig gått på digitalisering av dokumentene i saken for bedre analyse av eksisterende informasjon, gjennomgang av kriminaltekniske bevis, og oppfølging av det såkalte Tyskland-sporet fra sommeren 2017, opplyser politiet.

Tysklands-sporet dreier seg om en irakisk mann i 20-årene som var bosatt i Salangen på drapstidspunktet. Han ble avhørt i juli 1998, kort tid etter drapet. Året etter ønsket politiet å komme i kontakt med ham igjen, men han var da sporløst forsvunnet.

Mannen innledet et forhold til en tysk kvinne i 1998, samme år som han var inne til avhør. Han ble etterlyst av Interpol, men først i 2010 fikk politiet treff. Mannen var da utvist fra Tyskland etter å ha sonet åtte år i fengsel for et dobbelt drapsforsøk mot sin tidligere samboer og hennes nye kjæreste i 2001.

Han satt fengslet fra 27. mai 2001 til 3. april 2009, uten at norsk politi ble informert om det.

«Cold Case»-gruppen har bistått

– Cold case-seksjonen ved Kripos har bistått i denne saken gjennom det siste året, først rådgivende og etter hvert som en del av teamet i Troms politidistrikt. Vi har blant annet bistått med etterforskningsleder og etterforskere og vil fortsette å jobbe med saken fremover, opplyser kommunikasjonsrådgiver Axel Wilhelm Due i Kripos til VG.

Cold case-sjef Espen Erdal ønsker overfor VG ikke å kommentere den nye utvikling i drapssaken før politiets pressekonferanse.