Den dårlige nyheten er at skrotnisser fremdeles benytter seg av sjansen til å kvitte seg med ting som ikke skal hives på bål.

Miljørådgiver Tyra Meininger Saudland i Harstad kommune var torsdag på befaring sammen med Harstad Brann og Redning.

Ubetenksomt

– Blant mye lovlig trevirke fant vi gamle møbler, leketøy, tepper, oljekanner, tauverk, ledninger, store plastposer, isolasjonsmateriale og malt trevirke.

– Temmelig unødvendig. De fleste vet nok utmerket at det kun er rent trevirke som skal brennes på bål – også i sankthansbålet, sier Meininger Saudland bestemt.

– Brenning av behandlet treverk, bildekk, tekstiler, møbler, madrasser, plastposer, gamle båter eller annet søppel kan gi utslipp av miljøgifter, både i røyken og i asken. Det er derfor strengt forbudt.

Luftveiene

– Dessverre er det alltid noen som prøver å kvitte seg med bygningsavfall og annet søppel på denne måten. Røyk fra slik brenning kan gi helseproblemer for dem som befinner seg i nærheten, og da spesielt for astmatikere, allergikere og andre med luftveissykdommer.

Omgivelsene

– Svært mange miljøgifter blir dessuten liggende igjen i asken fra sånne bål, og kan forurense grunnen eller sive ned i bekker, innsjøer, grunnvann eller ut i havet.

– Det er totalforbud mot brenning av avfall, og kommunen ser alvorlig på slike saker.

– Vi tar nå kontakt med de aktuelle grunneierne og informerer dem om at det kun er tillatt å brenne rent treverk.

Sanksjoner

– Hvis noen likevel brenner søppel til sankthans, kan de risikere å få bot. Nå skal det nevnes at vi fant flere sankthansbål som ikke innhold søppel, og det er bra, fortalte miljørådgiveren etter torsdagens inspeksjon.

Regn, regn, regn

Det store spørsmålet som nå gjenstår, er om noen i det hele tatt får fyr på bålene sine denne sankthansaftenen?

Yr.no meldte fredag følgende vær i Harstad kommune lørdag 23. juni: «Troms – nord og nordvest bris, frisk bris utsatte steder, til kvelden dreiende vestlig. Regn». Ikke så veldig mye å rope hurra for, altså.

– Det er mulig brannvesenet er glad for at det er litt fuktig utendørs. Vi andre må nok bare gjøre det beste ut av det. Været får vi ikke gjort noe med.

– Men hva vi kaster på sankthansbålet, det rår vi selv over, ler Tyra Meininger Saudland.

Kjell Magne Angelsen

BENSINKANNE: Et stjerneeksempel på hva som ikke skal brennes sankthansaften. Foto: Kjell Magne Angelsen