Men i Harstad sliter selskapet med å nå ut med budskapet. Her kaster altfor mange fortsatt mat i det brennbare avfallet. I en annonse i gårsdagens utgave av Harstad Tidende påminner selskapet oss igjen på våre plikter.

Myteomspunnet

– Det er en gammel seiglivet myte at Hålogaland ressursselskap sender brennbart og matavfall i en salig blanding til forbrenning, og at det derfor ikke «er så nøye» med kildesortering.

– Spesielt i Harstad har slike misoppfatninger fått råde. Men tiden for å ta lett på kildesortering, er for lengst forbi, understreker administrerende direktør Kirsti Hienn i HRS.

Så hvis matavfallet ikke ender i forbrenningsovnene i Kiruna, hvor havner det da?

– I dag har vi en løsning der vi sender alt matavfall til et komposteringsavfall i Bodø. Det blir til næringsrik plantejord. En fin ordning. Men det er et stykke til Bodø. Det vi primært ønsker oss er et biogassanlegg her i Hålogaland. Det er muligheter for etablering av et småskala-anlegg i Djupvik i Narvik kommune. Vi jobber kontinuerlig med saken, forteller Hienn.

– Hvorfor er det så alvorlig om det kommer noen matbiter sammen med alt det brennbare avfallet?

– Brennbart avfall kvernes og blir noen ganger lagret over tid i baller. Er det matavfall i disse ballene råtner det, og ballene blir magneter for rotter og andre dyr, som graver seg inn i avfallet. Blir det ille nok, får vi ikke engang lov til å levere avfallet til de anleggene vi ønsker at det skal.

– Kildesortering er kommet for å bli. Vi har bare sett begynnelsen. Snart må nesten alt du leverer sorteres grundig i ditt eget hjem. Det er bare smårester som til slutt ender opp i varmegjenvinning. Fremtiden handler om materialgjenvinning, påminner Hienn.

Brannfarlig

Problemstillingen rundt matavfall er en ting. Enda viktigere er det å holde elavfallet unna det brennbare avfallet.

– Hvis det fortsatt er batterier, spesielt litiumbatterier i avfallet når det kvernes, kan det oppstå brann. Bare i 2018 har vi hatt flere branner i avfallskverna i Djupvik. I hovedsak er batterier årsaken til at det tar fyr.

– I dag er det utrolig lettvint å bli kvitt ting som batterier. Det er bare å ta de med neste gang du handler melk i butikken. De fleste har leveringskurver for batterier stående, påminner HRS-direktøren.

Matavfallet kvernes og legges i ranker tildekket med jord. Her skjer nedbrytningen. Foto: Iris Salten