Småbedriftene Bendiksen har samlet, blir en underavdeling i et selskap der gårdeierne, Harstad kommune, Arctic Eiendom og Nordic er med.

Initiativet ble satt i gang i fjor høst. Behovet for et slikt salgs, markedsførings og utviklingsorgan for sentrum i byen, har imidlertid eksistert i mange år. Da får det heller bare være at det har tatt litt tid før prosessen var i havn, konkluderer Richard Bendiksen fra sentrumsbutikken Vakre Vene.

Fem millioner

– De 40 danner et solid spleiselag. Vi organiseres som aksjeselskap med en startkapital på 150.000 kroner. Hver krone vi i fellesskap spytter inn, matcher Harstad kommune oppad til fem million kroner. Nå kommer vi endelig i gang, fastslår Bendiksen. Sentrumsselskapet skal skape aktivitet i sentrum gjennom ulike arrangementer. Samt ta vare på og videreutvikle de arrangementene som allerede avvikles der, sier han.

Byens hjerte

– En by uten et vitalt sentrum mangler selve sjela. Når folk har gjester på besøk og ønsker å vise fram byen, hvor skal de dra? Det er i hvert fall ikke til et kjøpesenter kilometervis utenfor bykjerna. Nå skal vi endelig forsøke å jobbe i lag alle sammen, for å utvikle byens hjerte, og det ligger i sentrum, sier Bendiksen.

Etter stiftelsen er første punkt på programmet å ansette et dyktig menneske som får ansvaret for daglig drift og sentrumsutvikling.

– En svært spennende rolle. Ikke så ulikt den senterlederne har i et kjøpesenter. Men hos oss blir det nok «sentrumsleder», tror Bendiksen.

Sentrumspolitikk

Han avviser at han selv er en kandidat til jobben.

– Nei, jeg har allerede en jobb i Forsvaret, i tillegg til butikkdriften i Vakre Vene. Det holder, ler han. I nabobyen Narvik har de allerede avertert etter en person til å drive sentrumsutviklingen.

– Det som skjer i Narvik er veldig spennende. Jeg registrerer også at de har valgt å organisere kjøpesenterbygging inn mot bykjernen. Stikk i strid med det som har vært doktrinen i Harstad.