Felles for dem alle er at de har innsett at det blir for tungvint å bo i sine eneboliger. Flere har stått på venteliste i tre-fire år der private aktører har arbeidet med å bygge selveierleiligheter som så langt ikke har blitt realisert.

Nå har de ifølge talskvinne Lillian Hessen tatt et eget initiativ for å få bygget disse 16 leiligheten.

Burde la seg gjøre

– Vi har hatt en god dialog med Kvæfjord kommune for å se på mulighetene for å få omregulert arealet som ligger like ved biblioteket fra offentlige formål til boligformål. Signalene tyder på at det burde la seg gjøre, forteller Hessen.

– Deretter gjenstår det å bli enig med kommunen om en pris for tomta før vi kan gå ut å innhente pris hos entreprenører for bygging av leilighetene, sier hun.

Blir for mye å bale med

Gruppen på 20 personer bor i dag spredt rundt i kommunen, men de fleste har egne boliger i nærheten av Borkens sentrum. Nå ønsker de å selge egne eneboliger og heller flytte inn i leiligheter med mindre arealer.

– Vi har erkjent at det blir for mye å bale med egne store boliger. Mange av disse er ikke hensiktsmessig bygd for eldre mennesker, forteller Lillian Hessen.

– Leilighetene vi nå ønsker å bygge blir på 80–85 kvadratmeter, alle med egen garasje, og alle på ett plan, tilrettelagt for eldre mennesker. Vi akter ikke å bygge luksusleiligheter, men legger opp til alminnelig god standard.

– Det vil bli muligheter for den enkelte og selv utforme deler av leiligheten, som for eksempel kjøkken og bad. sier Hessen og legger til:

Helt andre kostnader

– Felles for oss alle er at ingen av oss ønsker å flytte fra Kvæfjord. Vi elsker bygda vår, og alle har levd sine liv her. De fleste av oss har i årtier vært med og bidratt i mye frivillig arbeid, noen er med fortsatt.

– Det er her vi har lyst til å være og yte en innsats så lenge vi kan.

– Vi ser også på dette tiltaket som en unik mulighet for småbarnsfamilier å etablere seg i egen bolig i Kvæfjord til helt andre kostnader enn ved kjøp av enebolig i Harstad, mener Hessen og får anerkjente nikk fra de 10 andre som møtte Harstad Tidende mandag.

Idyllisk og sentralt

Tomten de ønsker å etablere de 16 leilighetene på har ifølge Hessen perfekt beliggenhet, med nærhet til det meste i kommunen.

– Det er få meter til biblioteket, 100 meter til butikker, busstopp like ved og flott utsikt til hav og fjell. Beliggenheten er med andre ord både idyllisk og sentral, og den mest ideelle tomten vi kan tenke oss.

– Nå venter vi bare på tillatelse fra kommunen før vi går ut i markedet og innhenter pris på bygging av disse leilighetene.

– Først når vi vet den eksakte prisen kan vi gå i gang å tegne kontrakter med de mange som har vist interesse for dette prosjektet, som vi håper kan stå ferdig en gang i løpet av 2020, sier Lillian Hessen.

tomt: På denne tomta bak disse håper de å få bygget leilighetene som kan stå ferdige i løpet av 2020. Foto: Andreas Isachsen