Meldingen gikk på at flaket var omtrent 100 X 700 meter i omfang. Et småfly hadde flydd forbi stedet og så noe som lignet olje i overflaten.

Politiet sendte rutinemessig saken videre til Kystverket og Hovedredningssentralen for Nord-Norge.

Det ble raskt avklart at ingen båter i området hadde forlist. Saken havnet derfor i Kystverkets beredskapsvakt for akutt forurensning.

– Ett av våre overvåkingsfly var på vei fra Svalbard på vei sørover. Vi dirigerte det på en observasjonsrunde i området utenfor Andørja. Det viste seg fort at flaket besto av et stort belte med flytende tang og tare, opplyser vaktleder Ove Njøten i Kystverket til Harstad Tidende.

– Er det vanlig med slike «falske alarmer»?

– Vi får inn en del av de. Det kommer an på årstiden. Store ansamlinger pollen eller algeoppblomstringer i sjøen kan fremstå som akutt forurensning, og observasjonene blir meldt videre til oss.

– I de fleste tilfeller forsøker vi å få bekreftet eller avkreftet om det dreier seg om alvorlige utslipp ved hjelp av våre overvåkingsfly. Det er bare i tilfeller der det er veldig stor avstand til det geografiske punktet for observasjon at vi vurderer større tiltak, sier Njøten.

Men det var det ingen grunn til. Kystverket fant bare tang, ikke olje. Foto: Kystverket