Om lag 10 prosent av sykehusenes ressurser brukes på pasienter som er i ferd med å dø. Men det er store forskjeller i hvor mye ressurser sykehusene bruker på døende personer. Langt mer brukes på yngre enn på eldre, melder nettstedet forskning.no denne uke.

To forskere har nå sett på hvor mye hjelp innpå 36 000 nordmenn fikk av helsevesenet de tre siste årene av livet.

Tallene viser at personer rundt 60 år hadde i gjennomsnitt 5,2 sykehusinnleggelser de siste leveårene.

Personer rundt 90 år hadde til sammenligning bare 2,8 sykehusinnleggelser årene før de døde.

Det kan være flere forklaringer på den store forskjellen. En av dem kan være aldersdiskriminering. En annen kan være at dagens middeladrende tilhører en langt mer kravstor generasjon enn de som er eldre, skrives det i artikkelen publisert på forskning.no.

Jon Ivar Elstad, forsker ved OsloMet, har med bistand fra pensjonert overlege Ola Reinertsen sett nærmere på hvor mye nordmenn bruker sykehus i livets sluttfase. Innpå 36 000 personer og over 135 000 sykehusinnleggelser er med i dataene. Resultatet av studien presenteres i Tidsskriftet som utgis av Den norske legeforening.

Nok en alternativ forklaring kan være at dagens eldre tilhører fødselskull med mindre krav og forventninger til helsetjenesten enn dem som er født senere.

Tall fra Tromsø-undersøkelsen peker i denne retningen. De viste at bruken av sykehuspoliklinikk er høyere i aldersgruppen 40–49 enn hos dem over 70 år, selv om sykelighet og dødelighet er langt høyere i sistnevnte aldersgruppe.

Kristiansen og Bugge advarer om at vi i framtiden kan få oppleve en stor økning i etterspørselen etter helsetjenester, når dagens middelaldrende går over i en livsfase med høy sykelighet og dødelighet, skrives det i artikkelen som er publisert på nettstedet forskning.no.