Volden skal ha skjedd med ujevne mellomrom siden nyttår. Til slutt fikk mannen forbud mot å oppsøke henne. Dette ignorerte han. Mannen ble derfor pågrepet av politiet i forrige uke og begjært varetektsfengslet. Trondenes tingrett tok begjæringen til følge. Siktede må sitte i varetekt fram til 4. juli.

Lang liste

I domspapirene skriver Sorenskriver Kirsti Ramberg at det i første rekke er drapstruslene hans mot sin eks-samboer som ble vektlagt. Siktede skal ved flere anledninger i løpet av mai og juni i år ha uttalt og sendt meldinger til henne om at skal drepe henne.

I tillegg til den alvorlige siktelsen om vold og trusler, er han også siktet for flere brudd på veitrafikkloven. 16. mars i år ble han tatt for å ha kjørt i alkoholpåvirket tilstand. I fjor ble han flere ganger tatt for å ha kjørt i for stor hastighet. Alt dette skal ha skjedd uten at hadde gyldig førerkort for den aktuelle typen motorvogner.

Bevæpning

Den utløsende faktoren i fengslingen skjedde 12. juni. Mannen ble observert rett utenfor fornærmedes hus, og politiet alarmert. På samme tid ringte fornærmede selv til politiet. Hun var da livredd, og satt inne med låste dører. Kvinnen opplyste at hun hadde mottatt flere sms fra siktede hvor han hadde uttalt at han skulle skyte henne, og at han ikke «brydde seg om han ville bli satt inn for mord».

På denne bakgrunn, inngitt anmeldelse og brudd på besøksforbudet, ble det gjennomført bevæpning av politiet og siktede ble pågrepet. Mannen ble ilagt besøksforbud 17. mars i år, og besøksforbudet var ikke på noe tidspunkt opphevet.

Alkohol og piller

Siktede selv erkjente straffskyld for de trafikale lovbruddene, men benektet de andre forholdene. Mannen forklarte at han hadde forsøkt å få opphevet besøksforbudet selv. Blant annet fordi fornærmede – trass i besøksforbudet – hadde bodd i samme hus som han selv i perioder.

At de hadde hatt et så turbulent samliv, skyldte han på alkohol og pillemisbruk. Han mente også at fornærmede hadde gitt uriktige opplysninger til politiet, fordi hun var sint på han.

Uklare motiver

I domspapirene skriver sorenskriveren at hun ikke betviler at fornærmede i løpet av besøksforbud-perioden selv hadde tatt kontakt med siktede. Men det er ikke spesielt relevant, fordi det uansett er siktede som er pålagt å ikke ha kontakt med fornærmede.

Fornærmede har tidligere denne måneden forklart til politiet at hun også hadde brutt besøksforbudet. Men hun følte seg presset, og siktede hadde lovet at ting skulle bli bedre. Noe det ikke var blitt, konkluderte kvinnen. Hun sa hun var redd, og hadde litt kontakt med siktede for å beskytte seg selv og sin familie.

Ifølge siktede hadde fornærmede muligens økonomiske motiver for kontakten, siden han hadde betalt mange regninger for henne i samme tidsrom.

Drapstruslene skal han ifølge politiet delvis erkjent i en telefonsamtale med ordensmakten. Men han «ville selvfølgelig ikke sette dette ut i livet».

Retten fant at andre alternativer til fengsling ikke er brukbare, på grunn av faren for nye straffbare handlinger. Mannen er satt i varetekt, men han kan anke avgjørelsen inn for Hålogaland lagmannsrett.