Det er en mildt sagt sliten Bjørn Forthun som møter Harstad Tidende lørdag formiddag. For kun få timer siden kom han i mål. Da hadde han tilbakelagt 14 turer og 210 kilo stein opp Sollifjellet.

– Jeg trodde det skulle bli kjedelig, men etter hvert som jeg så ned i bakken tenkte jeg at det kunne vært et nytt fjell, sier Forthun, som bare har hatt tre timer søvn.

Bygge varde

På hver tur hadde Forthun pakket ryggsekken med en 15 kilos stein. De 14 turene han tilbakela opp Sollifjellet tilsvarer cirka 8000 høydemeter og 60 kilometer i luftlinje.

Mens han trosset uværet kom mange og besøkte han i alpinbakken.

– Det var folk som kom hele dagen. På natta kom en liten familie og ansatte fra Scandic som akkurat var ferdig med vakta si, forteller han.

Forthun begynte å gå klokken ti fredag formiddag og klokken fem natt til lørdag var han i mål. Etter alle steinene var på plass på toppen, bygde Forthun varde. Dette for å symbolisere byggingen av skolen i Nepal.

Steinen vil være fundamentet til en varde som får bønneflagg på toppen. Varden vil være et synlig symbol og skal oppmuntre til refleksjon.

Eventyrlysten

– Det symboliserer hvordan sherpaer transporterer varer og materialer i Nepal. Da ønsket vi å gjøre det samme i Harstad. Samtidig er det et personlig symbol, fordi skolen blir bygget av stein, og jeg kommer ikke til å være i Nepal for å bygge skole. Dette var min innsats for å frakte stein til skolen, sier han.

DNT fjellsport Harstad opprettet kampanjen «10-er for en stein». Der man bidrar med 10 kroner for hver stein Forthun bærer.

I tillegg til Forthuns personlige utfordring, var alle andre også invitert til å sykle eller gå opp og ned alpinbakken.

– Vi ser at det dukker opp nye ansikt hele tiden, sier Forthun.

Høsten 2017 gikk det galt for Forthun i Nepal. I 3500 meters høyde ble eventyreren høydesyk med påfølgende lunge- og hjerneødem.

– Da jeg gikk gjennom hendelsen, hadde jeg veldig lyst til å engasjere meg og bidra med skolebygging. Utdanning er det viktigste og det utjevner fattigdom, forteller Forthun.

Bidrag

I samarbeid mellom DNT Fjellsport Harstad, Stetind Aid Foundation og Sollifjellet Alpinsenter har aktører og privatpersoner bidratt til at skolen i Nepal skal få bedre miljø.

– Jeg håper skolen er fullfinansiert etter arrangementet, forteller han.

Sollifjellet alpinsenter opplyser at 30 prosent av omsetningen denne dagen går direkte til skolebyggingen i Nepal.

Flere aktiviteter fant sted i alpinbakken, som del av arrangementet.

  • Motbakkeløp i regi av bedriftsidretten og kjeveortoped Pettersen

  • Vennskaps- og inkluderingskamp med Kilkam J15

  • Auksjon i regi av Rampestrek

  • Minikonsert med Harald Troøyen.

På arrangementet Til topps for skolebarna i Nepal, som fant sted i Sollia, bar Bjørn Forthun 210 kilo stein på toppen av Sollifjellet. Gjennom kampanjen «10-er for en stein» kunne folk bidra med ti kroner per stein han bar til toppen. Foto: Håkon Wikan
Med god påkledning gikk Harald Troøyen rundt plassen ved Sollifjellet alpinsenter og holdt konsert. Foto: Håkon Wikan