19. mai startet han å gå i Burfjord i Troms. Planen er å avslutte turen på Hansnes i begynnelsen av juli. Da har han vært innom alle 24 kommunesentrene i Troms. Til Harstad kommer han etter planen på søndag.

Kommet halvveis

Hauge utfordrer ordførere til å skape blest om kreftsaken når han kommer. Han går heller ikke av veien for å holde foredrag om noen ønsker det. Det gjorde han på Salangen skole. Og 10-klassen svarte med å donere 10.000 til kreftsaken. Folkebladet snakket med han da han var på grensen mellom Gratangen og Skånland. Han regner med å ankomme Harstad søndag og vil bruke noe av mandagen der før han trasker videre.

– Jeg håper å få noe til når jeg kommer til Harstad. Jeg er også opptatt av å oppfordre næringslivet til å bidra i saken. Men når jeg er på vandring er det vanskelig å organisere slikt selv, sier Hauge.

Han har nå passert halvveis når det gjelder antall kommuner og snart halvveis i distanse å gå.

– Er du sliten?

– Nei, ikke så veldig. Det har blitt vonde føtter, men det har gått overraskende bra. Men jeg trente en del i forkant. Hadde jeg ikke gjort det hadde jeg nok slitt mer, svarer han.

Fått inn over 100.000 kroner

Hauge har mål om å samle inn 200.000 kroner. Og han er på god vei til å klare det.

– På min egen innsamlingsside er det kommet inn 107.000 kroner så langt. Men jeg vet at både Gratangen kommune og Salangen kommune skal gi bidrag, men det har ikke kommet inn enda. I Kvænangen ble det samlet inn 11.000 kroner som ble sendt direkte til Kreftforeninga. Det er nok kommet inn mye mer enn hva jeg vet om. På grunn av at jeg går har også flere andre startet små innsamlinger, sier han.

– Jeg har fått en god del oppmerksomhet, det har gått ganske bra. Det virker som folk er opptatt av denne saken. Men det er jo noe som dessverre berører de aller fleste av oss. Når jeg går rundt og snakker med folk og får alle historiene ser jeg at dette er mer utbredt enn hva jeg hadde tenkt meg, sier han.

Ville bidra på sin egen måte

– Kan du fortelle litt om bakgrunnen til at du går 100 mil for kreftsaken?

– En årsak var at tanta mi fikk kreft og døde. Hun ble syk i desember i fjor og allerede i starten januar var det over. Det gikk bare tre uker. Som pårørende får en heller ikke tid til å forberede seg på hva som skal skje. Jeg har også annen familie i Nederland og Norge som har hatt kreft og dødd av kreft. Det har vært mye av denne sykdommen i mitt nærmiljø. Så jeg bestemte meg for å gjøre noe, bidra på min egen måte. Jeg er nok den første som gjennomfører en slik tur i Troms der en besøker alle kommunesentrene, sier han.

Opprettet nettside

I løpet av turen håper han på å kunne skape oppmerksomhet rundt kampen mot kreft – og har også opprettet en nettside som han oppdaterer underveis. På nettsiden har han også knyttet en donasjonslink direkte til Kreftforeningen.

– Der kan folk gå inn og gi penger direkte til Kreftforeningen, de er avhengige av frivillige bidrag, avslutter Hauge.

Salangen skole: Hauge var innom Salangen skole for å holde foredrag for elevene. Og de overasket han med å donere 10.000 kroner til saken.
i bardu: Her har Hauge kommet til Bardu kommune.
teltliv: Det blir mange netter i telt for Linas Hauge denne sommeren.