I nesten femten år har vi sett henne i farta. I turbofart fra det ene til det andre når det skjer noe innen reiselivsbransjen i byen vår. Alltid til stede for å ordne opp for turister og andre besøkende. Ofte med en rungende latter underveis. For få dager siden kom hun med nyheten om at nok er nok. Gro Dagsvold forlater Visit Harstad. Noe særlig mer får vi ikke vite om den saken. Men det har visstnok ulmet, ifølge henne selv.

– Jeg har vel ikke lagt skjul på at det hovedsakelig skyldes uenigheter om veien videre. Jeg begynte rett og slett å bli mettet på enkelte ting. Så da var tida inne, følte jeg.

Har gitt alt

Videre røper hun at hun går med planer om å starte noe eget. Ideene har vært der, ideer hun ikke vil avsløre for noen. Ikke ennå.

– Selv om jeg alltid har tenkt at det måtte være fint å ha sin egen bedrift, er ikke dette noe jeg har planlagt over lang tid. Jeg har jo trivdes så godt der jeg var. Vi har slitt økonomisk, stadig håpet på flere stillinger og mer midler til arbeidsoppgaver som burde gjøres. Likevel har jeg gitt alt i denne jobben, og stortrivdes med det. Jeg liker at det er mye å gjøre, jeg holder hodet kaldt selv om det koker rundt meg. Det er sånn jeg liker å ha det. Men det er ei tid for alt, mener hun.

Ja-menneske

Gro Dagsvold er opprinnelig fra Hammerfest, men oppvokst i Harstad. Etter mange år som kjøkkenassistent og kokk ved Harstad sykehjem, og senere som selskapsservitør ved flere av byens hoteller, trådte hun inn døra til Destination Harstad, som det het for femten år siden.

– Da sykehuset overtok alt av matlaging, ble det kjedelig å være kokk. Jeg ville gjøre noe nytt. Reiseliv måtte være interessant, tenkte jeg. Jeg er jo så glad i å være sammen med masse folk, sier hun.

Så det ble reiselivsstudiet i Harstad, med praksis på Harstad Turistkontor. Hun har ikke angret et sekund.

– Utrolig spennende, jeg trivdes kjempegodt fra første stund. Helge Schjølberg ansatte meg før han sluttet, og siden har jeg elsket denne jobben. Det har i perioder vært mye mer enn en åtte til fire-jobb, men jeg har stor arbeidskapasitet og jeg er et ja-menneske. Det måtte også til i jobben min i Visit Harstad. Det handler om å finne løsninger og handle kjapt. Turistene venter ikke.

Servicehelt

I 2016 ble hun stemt fram som sommerens servicehelt på vegne av reiselivsorganisasjonen HSMAI. Hun ble for en gangs skyld målløs.

– Ikke for å skryte, men jeg tør påstå at jeg har god arbeidsmoral, med nesten null fravær. Mitt motto er at ingenting er umulig, alt kan fikses, sier hun, med et latterutbrudd. Gro Dagsvold ler ikke. Hun hylflirer. Og det høres. Det går heller aldri lang tid mellom hvert latterbrøl.

– Jeg har godt humør, det har nok hjulpet meg over noen kneiker. Jeg har nemlig opplevd noen nedturer også. Jeg har vært i kjelleren, sier hun, og forteller blant annet om hjerneslaget som rammet henne for fire-fem år siden.

– Heldigvis befant jeg meg i nærheten av sykehuset, noe som sannsynligvis har spart meg for alvorlige senskader. Man får litt andre perspektiver etter noe sånt, så jeg tenker jeg har vært heldig oppi alt. Det varte ikke lenge før jeg var klar for fight igjen. Livet gikk videre. I dag sliter jeg litt med korttidshukommelsen, men det er alt.

Fem kroner timen

– Til tross for ting som har skjedd i livet mitt, synes jeg at jeg har klart meg bra, fortsetter hun.

– Jeg har alltid stått på egne bein, jobbet hardt for det jeg har oppnådd. Den første jobben min hadde jeg på fru Belsbys gatekjøkken i Sjøgata, for fem kroner timen, sier hun, med nok et latterbrøl.

– Jeg var jo bare tenåringen. Nå er jeg 51, jeg har to friske barn og mitt eget hus. Jeg mangler bare jobb. Men jeg har aldeles ikke tenkt å sitte på rumpa og vente. Vi har masse potensial i byen vår, og jeg ivrer for turisme og reiseliv. Så ja, det blir noe i den duren. Jeg har noen tanker. Mer får du ikke vite, humrer hun.

Aktiv

Ledigtid er fremmedord for denne dama. Håndball og turn. Skøyteklubb og ungdomsklubb. Noe måtte skje hele tida.

– Jeg bare var sånn, litt hyper. Jeg meldte meg på alt jeg kunne i oppveksten. Klarte ikke å være i ro. Når ungene mine vokste opp, fulgte jeg dem opp i alt de drev med. I dag er jeg stolt og glad for at de har jobbet hardt for å følge sine drømmer. Nå når de er voksne, får jeg mer tid til å gjøre mine ting. Selv om jeg trives best med å være aktiv, trenger jeg ikke si ja til alt lenger. Noen har sagt meg at det går faktisk an å si nei.

Lærerikt

Gro Dagsvold har vært nestleder i Harstad Høyre, og er i dag varamedlem i planutvalget og kommunestyret. I tillegg er hun fagprøvesensor for kontor- og administrasjonsfag i Troms. De tre siste årene har hun vært med i 17. mai-komiteen, blant annet som leder.

– Lærerikt, og veldig interessant. Jeg hadde ingen anelse om at så masse folk jobber så mye over lang tid for at innbyggerne skal få feire nasjonaldagen, sier hun, og ramser opp en rekke oppgaver, trekker pusten innimellom.

– Jeg vil gjerne bruke mer tid i politikken fremover. Jeg er glad i Harstad, byen i mitt hjerte. Vi trenger gründere, og vi trenger vekst. Det vil jeg gjerne stå på og jobbe for. Men først må jeg finne ut av mine egne planer for fremtida.

POTENSIAL: Vi har masse potensial i byen vår. Det har jeg tenkt å utnytte, sier Gro Dagsvold.