En oversikt fra Huseiernes Landsforbund viser at byggesaksgebyrene varierer med mange tusen kroner fra kommune til kommune. Fra 0 kroner til nesten 50.000 kroner.

Gjør samme jobb

Ifølge jurist og rettshjelper Jan Bergan er byggesakene lett å sammenligne. Innholdet i tjenestene er identiske. Kommunene skal avgjøre byggesøknader, føre tilsyn, følge opp ulovligheter og veilede publikum.

– Hvorfor kostet det da 22.896 kroner å behandle en byggesøknad i Harstad, mens prisen i Narvik er 16.037 kroner, Kvæfjord har en pris på 14.742 kroner, mens Skånland er blant de billigste i landet. Her er prisen for tjenesten 5300 kroner. (Tallene er fra 2017), spør Stene.

Se på satsene

Han stiller flere kritiske spørsmål i saken i kommunestyret torsdag. Stene ønsker å vite om ordføreren vil ta initiativ til å gjennomgå gebyrene for å få redusert satsene. Han vil også vite om gebyrenes størrelse er i samsvar med de kostnadene kommunen har med saksbehandling. Han vil også ha svar på om ordføreren synes det er naturlig å sammenligne prisene med omkringliggende kommuner

– Formannskapet får med jevne mellomrom klager på gebyrene kommunen fastsetter. Ofte er jeg enig med klager fordi gebyret ikke synes å være i tråd med forventet tidsbruk på saksbehandlingen, sier Stene.

Han viser til plan og bygningsloven som påpeker at «gebyret kan ikke være høyere enn de nødvendige kostnadene kommunen har hatt i slike saker».

Billigere i Narvik

– Det er på høy tid at vi gjennomgår gebyrsatsene. Det skulle ikke være noen grunn til at Harstad-folk skal betale nesten 7000 kroner mer i byggesaksgebyr enn Narvik-folk, sier Eivind Stene.

Han mener Harstad har et felles bo- og arbeidsmarked med nabokommunene.

– Det er viktig å være attraktiv for å tiltrekke oss nye innbyggere. Da kan ikke Harstad være kjent som en veldig dyr by å bo i. Ikke minst fordi vi både har eiendomsskatt og bompenger, utgifter som kommer på toppen, sier Stene.