Slik begrunner han nominasjonen:

- Trump har gjort mer for verdensfreden enn Obama

Derfor vil Per-Willy Amundsen hedre mannen som i det ene øyeblikket jobber for fred før han like etterpå tar til Twitter og skjeller ut vestlige statsledere.
nyheter

Donald Trumps møte med Nord-Koreas diktator Kim Jong-un er så viktig at USAs president fortjener en nominasjon til Nobels fredspris.

Det forteller tidligere justisminister Per-Willy Amundsen til Harstad Tidende.

Harstadværingen sier at Trump har fått til mye på kort tid.

- Trump har oppnådd mer enn Obama gjorde da på samme tid i sitt presidentskap, selv om jeg ikke vil snakke ned andre prisvinnere.

Amundsen nominerer Trump til prisen sammen med partifelle Christian Tybring-Gjedde.

- Trump har en annen stil

- Trump har rakket ned på mange andre statsledere, som Angela Merkel og Canadas Justin Trudeau. Bidrar det til verdensfreden?

- Det er vel usannsynlig at det blir trefninger mellom USA og Canada. Han har en annen stil og utradisjonell framgangsmåte, men det kan være det som har gitt resultater.

 - Forståsegpåere og såkalte fredseksperter har et annet syn, men de har heller ikke lykkes i nærheten så godt som Turmp med avspenning i verden.

Les også: Derfor mener Amundsen at han ble ofret av regjeringen

Amundsen understreker at fredprosessen i Korea er skjør, men det er også en grunn til å gi fredsprisen.

- Vi må gjøre det vi kan for å bidra at denne prosessen gir gode resultater. Dette er ikke noe nytt i fredsprissammenheng. Rent faktisk og rasjonelt fortjener Trump å være en kandidat.

- Er det noe du er uenig med Trump i?

- Fredsprisen deler vi ut på bakgrunn av fredsarbeid. De færreste er vel enige med alle statsledere i absolutt alt, men det er ikke vanskelig å se at Trump har lykkes på mange områder. Amerikansk økonomi går blant annet så det suser, men det er ikke derfor vi ønsker å nominere han til prisen.

- Ingen atomfare fra Nord-Korea

Trump kaller møtet med Kim Jong-un en «interessant og veldig positiv opplevelse».

– Nord-Korea har stort potensial i framtiden, tvitrer han og fortsatte:

– President Obama sa at Nord-Korea var vårt største og farligste problem. Ikke lenger – sov godt i natt!

Donald Trump ble president i USA etter å ha vunnet valget i 2016. Da mente han at det var omfattende valgfusk og at hans motstander Hillary Clinton fikk flere millioner ulovlige stemmer.


Forvirring i Sør-Korea etter Trumps utspill om stans i militærøvelser

Sør-Korea strever med å tolke Donald Trumps ønske om å stanse felles militærøvelser – noe som lenge har vært et mål for Nord-Korea og Kina.