– Det er statens oppgave å finansiere ordningen, så skal kommunen gjennomføre den. Kommunen får for lite penger til ordningen, og må bruke kommunale midler til å få tak i leger, sa Bjørkelund under et møte onsdag i Harstad kommune.

Han viste til at Stortinget har instruert helsemininister Bent Høie til å gjøre noe for å bedres ituasjonen.

– Høie har sittet fire år uten å foreta seg noe som helst, sa Bjørkelund.

Han var sterkt imot forslaget fra Frp, som ble presentert på onsdagens møte i Omsorgsutvalget, om å innføre nordsjøturnus for å rekruttere ordinære fastleger.

– Hvis vi går inn for en slik ordning så utvanner vi ordningen. Da har vi ikke lenger en fastlegeordning, og pasientene vil møte forskjellige leger hver gang, sa Bjørkelund.

Frp ville be rådmannen utrede bruk av nordsjøturnus som et tiltak for å sikre kommunens innbygger et forsvarlig helsetilbud på kort og lang sikt.

Forslaget falt mot syv stemmer.

Les mer fra møtet: Fastlegekrisen kan bli enda verre. - Fire leger vurderer å si opp på grunn av stor belastning

Høyre ville utbetale et ekstra grunntilskudd til unge leger som etablerer seg som fastlege i Harstad. Forslaget ble oversendt administrasjonen til vurdering.

Else-Marie Stenhaug (Ap) kunne skrive under på at arbeidspresset for fastlegene er blitt formidabelt. Som tidligere, mangeårig ansatt på NAV kjente hun godt til fastlegeordningen.

Hun var opptatt av at rådmannen snarest om å gå i forhandlinger med legeforeningen for å se hva som skal til for å gjøre Harstad mer attraktiv for legene. Forslaget som ble vedtatt går på at rådmannen innfører drøftinger med legeforeningen med sikte på å innføre et tilskudd til alle fastleger. Forslagets størrelse er begrenset oppad maksimalt til 30 prosent av basistilskuddet.