Forslaget fra Ap, KrF, Venstre og Rødt ble enstemmig vedtatt.

Legeforeningen er glad for at politikerne endelig er kommet på tilbudssiden, men tror ikke at en 30 prosent økning av tilskuddet er nok til å rekruttere nye leger.

Hovedtillitsvalgt Christine Strøm Skogstad ble hasteinvitert for å informere om legeforeningens syn på fastlegekrisen. De hadde selv bedt om å få møte, men ble avvist med at det ikke var nødvendig.

Legeflukt

Strøm Skogstad fortalte at fastlegekrisen kan bli betydelig verre, dersom ikke kommunen setter inn tiltak som monner.

– Fire spesialister har kontaktet meg og sagt at de vurderer å si opp på grunn av stor arbeidsbelastning. En femte fastlege, som er under spesialisering, vurderer også å si opp. I tillegg vet jeg at en lege har søkt ledige stillinger i ETS, og jeg blir ikke forbauset om flere har søkt, sa Strøm Skogstad.

Les også denne saken fra møtet i Omsorgsutvalget onsdag: Harstadpolitiker langer ut mot helseminister Bent Høie

I Harstad er det så langt kjent at seks fastleger har sagt opp og slutter i løpet av høsten, mens ytterligere én skal ut i permisjon. Det innebærer at nærmere 6000 pasienter vil stå uten fastlege, dersom ikke kommunen kaster seg rundt.

– Hva er årsaken til at leger sier opp og søker seg bort, spurte Høyres Ninni Korsmo.

180.000 kr mer i Bardu

Strøm Skogstad trakk fram følgende eksempel som viser at Harstad taper kampen om legene:

– En ung kvinnelig lege søkte stillingen i Havnegata legesenter. Hun fikk den, men takket heller ja til en stilling i Bardu der hun fikk 180.000 kroner mer i årslønn, fortalte hun.

Samtidig understreket hun at legene på langt nær tjener dårlig. Problemet er bare at veldig mange av nabokommunene betaler så mye mer, og gjør seg dermed mer attraktiv. En kommune tilbyr mer enn dobbelt så mye i basistilskudd til fastlegene enn det Harstad betaler, sa hun.

Må også hente barn

De siste årene er arbeidsbelastningen blitt stadig større. Legene jobber i gjennomsnitt 55,6 timer per uke, nesten 18 timer mer enn en vanlig yrkesutøver.

– Vi som jobber som leger vil ha et familieliv. Vi skal også hente barn i barnehagen innen klokken halv fem, sa Strøm Skogstad, som selv er fastlege ved Kanebogen legesenter.

Legeforeningen har tidligere anbefalt kommunen å øke basistilskuddet med 50 prosent. Legene får i dag 451 kroner for hver pasient de har på lista.

Sov i timen

Administrasjonen måtte tåle hard kritikk for å ha sovet i timen og ventet for lenge med tiltak.

– Jeg synes det er trist at vi først nå kommer på banen. Denne krisa kom ikke som julekvelden på kjerringen. Det har vært kjent i flere år at flere fastleger går av med pensjon i år. Dessuten reagerer jeg på at legeforeningen har bedt om å få komme til møtet for å orientere oss, men ble avvist. Det kjente vi ikke til før vi leste det i avisa, sa Høyrs Ninni Korsmo.

Syltynt forslag

Også Rødts Jørn Hofsø Hjelnes var kritisk.

– Jeg synes rådmannens forslag til løsning var syltynn. Det inneholder ikke mange stimulerende tiltak som vil rekruttere fastleger.

Han var sterkt kritisk til å gå for Frps forslag om «nordsjøturnus» for å rekruttere fastleger. Derimot mente han at «nordsjøturnus» i legevaktordningen kunne være med på å avlaste fastlegene, og kanskje resultere i at noen ville ta inn flere pasienter på listene sine.

Kommunalsjef Rita Johnsen ga en grundig og god orientering om fastlegesituasjonen og utfordringene. Hun kom samtidig med følgende innrømmelse:

– Kommunen har i alle år hatt en godt fungerende fastlegeordning.

– Kanskje ble vi litt «late» fordi vi har hatt det så bra. Vi opplever i alle fall at innbyggerne er fornøyde med ordningen, men at de nå er blitt bekymret for å miste legen sin, sa kommunalsjefen.

Engasjert: Omsorgsutvalget brukte to timer på å diskutere krisetiltak for å få flere fastleger. F.v. Jørn Hofsø Hjelnes, Rolf Mentzen, Ninni Korsmo, Sandy Shine, Jorunn Skogan, Bjørnar Ertsås Olsen, kommunalsjef Rita Johnsen og Kjetil Bjørkelund. Foto. Andreas Isachsen